SHPËRNDAJE

Gabimet e dizajnit të faqes dëmtojnë efektivitetin e faqes dhe e bëjnë atë të humbasë vizitorët dhe klientët e mundshëm. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të krijohen faqet e internetit të cilat jo vetëm janë tërheqëse, por edhe të lehtë për të lundruar dhe përdorur. Në këtë artikull ne demonstrojmë shembuj të gabimeve të web design dhe japim këshilla se si t’i shmangim ato.

1. Pamje e pabalancuar

Vizitorët vijnë në faqen e internetit duke kërkuar informacion, nëse nuk janë të organizuar dhe të strukturuar mirë, ata do të largohen. Për ta shmangur atë, duhet të struktoni faqen në mënyrë që të gjeni informacion të shpejtë.

Mos lejoni që gabimet e dizajnit të internetit të bëjnë atë në planin tuaj të ardhshëm:

 1. Përdorni gjithmonë grid. Ai ndan layout tuaj në seksione vertikale dhe / ose horizontale. Ju mund t’i përdorni këto hapsira udhëzues për vendosjen e elementeve dhe balancimin e faqes.
 2. Përdorni rregullin 2/3: ndani imazhin në 9 pjesë të barabarta (3 x 3) dhe vendosni objektin më të rëndësishëm në kryqëzimin e këtyre linjave.
 3. Ruajtja e raportit të artë (golden ratio). Në ditët e sotme as nuk duhet të bëni ndonjë llogari – thjesht përdorni një nga ato llogaritëse të dobishëm në internet të krijuara për këtë qëllim. (A + b): a = a: b. (A) b.

Golden ratio

2. Navigimi që është vështirë të përdoret

Nëse ju nuk mund të gjeni një link të disa nga seksionet/ndarjet e website-it tuaj, atherë vizitori juaj do të vendosë automatikisht që në këtë faqe nuk ka asnjë seksion të tillë dhe të largohet. Dhe kur klikoni artikullinnë Menunë përkatëse pret të arrish në destinacionin e duhur të faqes. Por menutë zbritëse (drop down menu) e detyrojnë atë të zgjedhë përsëri dhe përsëri – është mjaft frustruese.

Drop-down menu

Mos harroni sa vijon:

 1. Përdoruesi pret që navigimi horizontal të jetë i disponueshëm në tëdjathtë të faqes dhe ai vertikal të vendoset në të majtë.
 2. Mundohuni t’i shmangni menutë e drop-down nëse keni vetëm disa seksione.
 3. Pika e parë dhe e fundit tërheqin vëmendjen më shumë se pjesa tjetër e tyre. Mbajeni në mendje dhe vendosni informacion të rëndësishëm në fillim. Rezervo vendin e fundit për seksionin e Na kontaktoni/Kontakt.

3. Mungesa e qëndrueshmërisë së dizajnit të faqes

Kur vizitoni faqen e internetit, do të jeni në gjendje të gjeni faqen që kërkoni. Gjithashtu, nëse pozicioni i bllokut të navigimit ndryshon nga faqja në faqe, faqja duket e çoroditur.

Për të ruajtur konsistencën e dizajnit:

 1. Përdorni skemën e njëjtë të ngjyrave në të gjitha faqet.
 2. Sigurohuni që hapësira vertikale dhe horizontale midis elementeve të jetë identike në të gjitha faqet.
 3. Madhësia e titujve nga faqe të ndryshme duhet të jetë e njëjtë.
 4. Mos e ndryshoni pozicionin e navigimit në faqe të ndryshme (përveç nëse jeni absolutisht i sigurtë se dini se çfarë po bëni dhe është e justifikuar).
 5. Rrini në të njëjtën formë të linkut.
 6. Përdorni ikona që ndjekin të njëjtin stil.
 7. Ruajtja e konsistencës së formës.

4. Skema e dobët e ngjyrave

Ngjyrat që nuk përputhen me temën e faqes, do ta dobësojnë përshtypjen e përgjithshme të website-it tuaj. Kur shihni ngjyrat që rrezikoni të humbni vizitorin tuaj në sekonda:

Bad color palette

 

Paleta e gabuar e ngjyrave

Gabimet në dizajnimin e faqes së internetit janë shkaktuar nga skema e keqe e ngjyrave dhe janë parë në të njëjtën kohë. Për të eliminuar gabimet themelore të këtij lloji, merrni parasysh:

 1. Kontrolloni nëse kompania ka ngjyra të korporatës/logos. Nëse po, sigurohuni që t’i përdorni ato.
 2. Cili është qëllimi i faqes së internetit? Teoria e ngjyrave na tregon se ngjyra është pasion dhe entuziazëm, tërheq vëmendjen dhe bën thirrje për veprim, ndërsa blu është qetësi dhe vetëbesim që ngjall ndjenjat e besimit dhe besueshmërisë. Nëse dëshironi të zgjidhni ngjyrat, atëherë le të hedhim një vështrim në atë.
 3. A ka ndonjë foto ose imazhe që duhet të përdorni? Në këtë rast ju duhet të përdorni ngjyrat që do t’i përshtaten mirë.
 4. Përdorni tre ngjyra të ndryshme. Një proporcion i rekomanduar është 60%, 30% dhe 10%. Mos harroni se sa më shumë ngjyra që përdorni, aq më e vështirë do të ishte krijimi i një faqe të qëndrueshme dhe të balancuar.

5. Dizajni duket i keq në disa rezoluta të ekranit

Kjo çështje gjithashtu e ka shkaktuar 10 gabimet më të zakonshmetë web design dhe vjen në forma të ndryshme. Për shembull, përdoruesit me rezolucione më të vogla të ekranit mund të shohin shiritin horizontal të lëvizjes në shfletuesin e tyre.

Për dizajnin të duken mirë në shumicën e ekraneve:

Vendosni pjesët më të rëndësishme në krye të faqes në mënyrë që përdoruesit të mos kenë nevojë të lëvizin për të parë informacionet vitale.
Kontrolloni nëse teksti në kolona me përmasa të ndryshme është i lehtë për tu lexuar.
Sigurohuni që të gjithë elementët të qëndrojnë nëse duhet të jenë dhe asgjë nuk është e gabuar.
Kontrolloni nëse është e vërtetë për rezolucione të ndryshme nga 800 x 600 deri në 1280 x 1024. Ju gjithashtu mund të ofroni zhvillimin e faqes suaj të adaptimit të klientëve në mënyrë që këto gabime të dizajnit të uebit të mos shqetësojnë vizitorët e site-it.

6. Mungesa e hapësirës së lirë

Sigurisht që faqet e internetit duhet të jenë të pasura me përmbajtje.Por sa më shumë aq më mirë nuk është më një rregull për të jetuar:

Design lacking white space

Informacioni duhet të sigurohet në një mënyrë që lë hapësirë të mjaftueshme ndërmjet blloqeve të tekstit. Kjo do t’ju ndihmojë të:

1.Përmirësoni lexueshmërinë dhe përshtypjen e përgjithshme nga teksti.
2.Tërheqni vëmendjen e vizitorit tek teksti duke e mbështjellë atë në hapësirat e bardha.
3.Krijo ndjenjën e elegancës dhe të jeni të hapur.

7. Format e regjistrimit shumë komplekse

Ditët kur përdoruesit duhej të plotësonin fusha të shumta dhe të futnin sërish të dhënat në fushat e validimit janë zhdukur gjatë:

 

Too long form example

Bëni format tuaja aq të thjeshta sa të jetë e mundur. Ju gjithmonë mund të kërkoni të dhëna shtesë nga përdoruesit më vonë pa u bërë i bezdisshëm:

User-friendly form example

8. Përdorimi i pamatur i imazheve

Shumë imazhe mund të ndikojnë negativisht në përshtypjen e përgjithshme, por nuk ka nevojë t’i shmanget as:

No images is as bad as too much of them

 

Imazhet ose fotot e përzgjedhura me kujdes plotësojnë tekstin në faqe dhe ndihmojnë për të kuptuar se çfarë është faqja e internetit. Këtu janë më shumë këshilla mbi imazhet:

1.Çdo imazh ka nevojë për një qëllim: të mbështesë idetë nga teksti, të shkaktojë përgjigje të caktuara emocionale, të shpjegojë se si punon produkti etj.
2.Përdorni imazhe me njerëz të vërtetë dhe shmangni fotografitë që gjeni në internet.
3.Zgjidhe madhësinë e imazhit në mënyrë që të mos marrë shumë kohë për t’i ngarkuar ato.

 

9. Informacioni i kontaktit është i vështirë për tu gjetur

Është veçanërisht e rëndësishme për dyqanet – informacionet e kontaktit duhet të jenë të disponueshme në çdo faqe të internetit dhe të jenë të dukshme.

Show contact info on every page

10. Asnjë kërkim

Është krejtësisht e mundshme që të dhënat që i nevojiten përdoruesve ndodhen diku thellë brenda strukturës së website-it. Lejo që ai ose ajo të gjejë atë duke shtuar fushën e kërkimit. Ju mund ta bëni këtë element mjaft tërheqës në fakt:

Search form design

Përfundimisht, do të donim të themi se gabimet më të shpeshta në web design shpesh shkaktohen nga dizajnerët e papërvojë që humbin vëmendjen në nevojat e klientit dhe mendojnë më shumë rreth atraktivitetit vizual të dizenjove të tyre, pastaj zgjidhjen e problemeve. Kjo është një rrugë për askund kështu që përpara se të vazhdohet me dizajnin aktual, sigurohuni që i kuptoni plotësisht nevojat e klientit tuaj dhe i keni marrë të gjitha informatat e nevojshme për krijimin e një produkti me cilësi të lartë.

PËRGJIGJU