SHPËRNDAJE

Lidhjet janë ato që mbajnë një web të bashkuar. Në thelb, rrjeti është quajtur i tillë për shkak të aftësisë së faqeve të lidhen me burimet të tjera dhe informacione përkatëse. Pra, nëse lidhjet janë thyer, një vizitor nuk ka asnjë mënyrë për të lëvizur në burimet e tjera.

Ky artikull i shkurtër do t’ju ndihmojë të kuptoni lidhjet e thyera, çfarë i shkakton ata, dëmin që ata bëjnë, si t’i gjejmë ato dhe më pas si t’i rregullojmë.

Çfarë është një lidhje e thyer?

Një lidhje e thyer, përcaktohet si “një hyperlink që lidhet me një faqe të jashtme joekzistente.” Ajo është një lidhje që nuk ju dërgon në burimin e pritur. Kur lidhja është e prishur, ju shfaqet në ekran 404. Kjo faqe do t’ju tregojë se faqja e internetit ose skedari që kërkoni nuk është i disponueshëm.

Përse thyhen lidhjet?

Ka shumë gjëra që shkaktojnë lidhje të thyera. Disa ia vendosin fajin webmasterit dhe të tjerë fajësojnë faqet në të cilat po lidhet një lidhje.

Pavarësisht se kush duhet të fajësohet, lidhjet e thyera shkaktohen nga gabime që përfshijnë:

  • URL-të e gabuara që përdoren nga pronari i faqes për lidhjen.
  • Faqja e destinacionit ka hequr burimin me të cilin lidhet.
  • Faqja e internetit të destinacionit zhvendoset në një URL të ri.
  • Faqja e destinacionit nuk ekziston më.
  • Burimi që po lidhni ndodhet pas një firewall që pengon aksesin në përmbajtje.

Të kuptoni se pse një lidhje nuk funksionon është po aq e rëndësishme sa gjetja e saj në radhë të parë. Nëse ju e dini pse një lidhje është thyer, ju do të dini dhe si ta rregulloni atë.

Çfarë shkaktojnë lidhjet e thyera?

1. Search Engine Optimization (SEO)
Nëse lidhni një faqe në faqen tuaj dhe kjo lidhje është e prishur, rrjetet e motorëve të kërkimit do të kenë vështirësi në gjetjen e saj. Kur ata gjejnë gabime 404, përmbajtja që punonit kaq shumë për të krijuar dhe promovuar nuk dëshirohet nga motorët e kërkimit.

Një tjetër mënyrë që lidhjet e thyera dëmtojnë optimizimin e kërkimit tuaj vjen nga kohëzgjatja e qëndrimit të vizitorëve në faqen tuaj. Nëse hasin lidhje të thyera ata me siguri do të shohin diku tjetër për atë informacionin që ata kanë nevojë.

2. Përvoja e përdoruesit- UX
Nëse vizitorët tuaj nuk mund të kenë akses në informacionin që kanë ardhur për të gjetur, ata do të largohen.

3. Reputacioni dhe të Ardhurat
Kur një vizitor ndesh një faqe interneti që është plot me lidhje të thyera, do ta shmangin atë në të ardhmen. Ata nuk do të besojnë më në këtë faqe për të siguruar informacionin që ata kanë nevojë. Nëse kjo faqe është e jotja, reputacioni juaj ka rënë.

Si të gjeni lidhjet e thyera?

Tani që jeni i vetëdijshëm për efektet që kanë lidhjet e thyera në faqen tuaj, është koha për të rregulluar çështjen. Ju rekomandojmë që të paktën të kontrolloni lidhjet e thyera në baza mujore. Kjo do t’ju japë mundësinë për të ndërmarrë veprime dhe për të minimizuar efektin negativ të lidhjeve të vdekura në faqen tuaj.

1. Google Search Console
Një nga mjetet më të njohura dhe më efektive është “Google Search Console”.

Kur hapni këtë mjet klikoni në ‘Trafikun e Kërkimit’ në menunë e djathtë dhe pastaj ‘lidhjet e brendshme’. Nëse mungon një faqe e rëndësishme, ose numri i lidhjeve duket jashtë, kjo mund të jetë për shkak i një lidhjeje të prishur.

Një tjetër mënyrë është të klikoni mbi Crawl -> Crawl Errors. Shkoni te seksioni “Not Found”. Kjo do t’ju japë një raport të të gjitha faqeve që mungojnë në faqen tuaj, me lidhje të brendshme dhe të jashtme.

2. Xenu
Një tjetër mjet popullor për të kontrolluar lidhjet e thyera është Xenu. Ashtu si Google Search Console, ky është një produkt falas.

Filloni duke hapur Xenu dhe duke klikuar ‘File’ dhe pastaj ‘Check URL’. Dritarja e mëposhtme do të hapet për ju dhe futni URL e faqes që dëshironi të kontrolloni.

 

3. Domain Hunter Plus
Domain Hunter Plus është një opsion i Google Chrome që ju lejon të analizoni një faqe për të gjetur lidhjet e thyera. Shkoni te faqja që dëshironi të kontrolloni dhe klikoni në atë objektiv. Do të bëjë një kontroll në atë faqe dhe do t’ju ofrojë një raport të të gjitha lidhjeve të thyera që gjen. Ju gjithashtu mund ta eksportoni këtë raport.

4. WordPress Broken Link Checker Plugin
Nëse po përdorni WordPress për faqen tuaj, atëherë ka një plugin falas që mund të instaloni që do të monitorojë automatikisht faqen tuaj për lidhje të thyera.

Rregullimi i lidhjeve të thyera

Tani që ju keni gjetur lidhjet e thyera në faqen tuaj të internetit është koha për të filluar rregullimin e tyre.

  • Keni bërë 1 gabim në URL? Nëse është kështu, ndryshojeni atë për të pasqyruar adresën e saktë për përmbajtjen me të cilën po lidhni.
  • Keni riemëruar apo lëvizur një faqe? Kur kjo ndodh, ju duhet të përditësoni lidhjen për të pasqyruar ndryshimin.
  • Keni hequr faqen nga faqja juaj e internetit? Nëse është po, duhet të heqësh lidhjen ose të gjesh një pjesë tjetër të përmbajtjes përkatëse për ta lidhur.

Për lidhjet e jashtme, proçesi është pak më i vështirë.

Nëse faqja në të cilën po lidhni është zhdukur, do t’ju duhet të gjeni diçka tjetër për të lidhur ose ta hiqni lidhjen krejtësisht. Nëse lidhja ishte për 1 përmbajtje që mbështeste një pretendim ose deklaratë, gjeni një burim tjetër në mënyrë që ta mbani kredibilitetin.

Nëse lidhja e prishur është për shkak të një gabimi nga ana juaj, ju mund të gjeni lehtësisht URL-në e duhur.

 

 

 

PËRGJIGJU