SHPËRNDAJE

Shpejtësia dhe performanca e internetit tuaj është më e rëndësishme sot se kurrë më parë. Pritjet e përdoruesve janë rritur dhe durimi i tyre është zvogëluar. Nëse një faqe interneti ngarkon shumë ngadalë, përdoruesit do të lëvizin shpejt në një faqe tjetër në vend që të presin një të dytë ose dy. Edhe nëse përdoruesit nuk ikin, një faqe e ngadaltë do t’i lëri ata të zhgënjyer, të frustruar dhe mund të braktisin faqen tuaj edhe në mes të blerjeve.

Për më tepër, Google ka deklaruar qartë se shpejtësia e një vendi do të ndikojë në renditjen e një faqe në rezultatet e kërkimit. Pra, në mënyrë që t’i mbani të dy përdoruesit dhe Google të lumtur, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje shpejtësisë së faqes.

Mënyrat themelore për të përmirësuar shpejtësinë e vendit

1. Përdorni  një plan të mirë  për Web Hosting 

Para se të flasim për shpejtësinë, duhet të kemi zgjedhur një kompani të besueshme për të organizmin e  faqes suaj te internetit. Nëse faqja është jo e besueshme, nuk ka rëndësi se sa performancë të shpejtë ka. Vizitorët do të ikin dhe kurrë nuk do të kthehen.  Sigurohuni të bëni një kërkim të hollësishëm përpara se të bëni zgjedhjen tuaj.

2. Aktivizimi i “Caching”

Thjesht, caching është termi teknik për ruajtjen e të dhënave në një zonë të magazinimit të përkohshëm. Kjo përmirëson performancën e një faqeje pasi shumica e përmbajtjes së një faqe është përgatitur dhe në dispozicion dhe nuk ka nevojë të kërkohet dhe përpunohet në mënyrë që të shfaqet për një përdorues. Kjo , gjithashtu redukton ngarkesën e burimeve të ndryshme të sistemit në serverin tuaj.

3. Përdorimi CDN(Content Delivery Network)

Ndoshta mënyra tjetër më efektive për të përshpejtuar faqen e internetit është përdorimi i një rrjeti të shpërndarjes së përmbajtjes. Një CDN është një rrjet mbarëbotëror i serverëve që ju lejon të kopjoni dhe ruani elementët / skedarët statikë të faqes suaj (p.sh. CSS, Javascript, imazhe, dokumente, video, etj.). Këto elemente u dërgohen pastaj vizitorëve nga një server më afër lokacionit të tyre fizik. Për shembull, nëse uebfaqja juaj  ekziston në një server në Shtetet e Bashkuara, vizitorët nga pjesët e tjera të botës do të duhet të presin një kohë relativisht të gjatë për përmbajtjen tënde për të arritur shfletuesit e tyre. Me një CDN, kjo kohë është reduktuar në mënyrë dramatike, pasi përmbajtja statike do të sigurohet nga një server lokal shumë më afër me vendin e tyre .

4. Optimizoni imazhet tuaja

Ndërsa përdoruesit vijnë për të pritur imazhe me cilësi më të lartë në faqet e internetit, madhësia e imazhit bëhet më tepër një problem për shpejtësinë e faqes. Shumica e imazheve mund të reduktohen në madhësi duke përdorur mjete grafike-redaktimi ose shtojca pa një përdorues të internetit duke vënë re ndonjë zvogëlim të cilësisë.

Këtu janë gjërat e rëndësishme që duhet të mbani mend:

  • Përdorni formatin JPEG sa herë të jetë e mundur. PNG është gjithashtu mirë. Shmangni formatet BMP dhe TIFF.
  • Prisni imazhin tuaj për të eleminuar elementët e panevojshëm dhe për të zvogëluar madhësinë.
  • Ndryshoni përmasat e imazheve tuaja. Nuk ka asnjë pikë për të ngarkuar një imazh prej 2000 pixel në qoftë se faqja juaj e internetit është vetëm 600 pixels e gjerë.

5. Minimizoni dosjet HTML, JavaScript, dhe CSS

Faqet e internetit dhe aplikacionet e sotme gjithnjë e më shumë varen nga CSS dhe JavaScript, prandaj është e rëndësishme të zvogëlohet madhësia e këtyre dosjeve. Minimizimi i tyre është një mënyrë e shkëlqyer për ta bërë këtë. Kjo në thelb nënkupton heqjen e komenteve, hapësirave shtesë, për të bërë numrin tuaj më të lehtë në përmasa dhe për të zvogëluar sasinë e të dhënave që duhet të transferohen – duke zvogëluar kohën që duhet të kalojë ngarkoni një faqe.

Sigurisht qe ka shumë më tepër mënyra për optimizimin e faqes sesa ajo që kemi diskutuar këtu. Megjithatë, këto janë pesë hapa që do të keni parasysh nëse po kërkoni problemin në shpejtësine e faqes suaj dhe si mund t’i korrigjoni ato .

PËRGJIGJU