SHPËRNDAJE

Siguria e WordPress është e rëndësishme, por shpesh anashkalohet. Por, me raportimin e Google që 15 milion faqe janë sulmuar në ndonjë formë vetëm gjatë vitit të fundit, është diçka që duhet të filloni të merrni seriozisht.

Fatmirësisht, WordPress e bën këtë të lehtë. Në thelb, është shumë e sigurt dhe ekipi i WordPress lëshon rregullisht përditësime për të siguruar kuadrin e tyre. Por, kjo nuk mjafton. Më poshtë shohim disa mënyra për të mbajtur faqen tuaj të sigurt dhe për të minimizuar rrezikun që ju  të në hack-oheni dhe që të dhënat tuaja të komprometohen.

1. Përditësoni rregullisht temat dhe shtojcat (plugins)

Është e rëndësishme që temat dhe shtojcat ekzistuese të përditësohen. Shumica e shtojcave të WordPress dhe dizenjusve të temave janë reaktive, që do të thotë se ata i ndërrojnë shtojcat dhe temat e tyre vetëm pasi të jenë gjetur dobësi në çështjet e sigurisë. Pra, nëse ka qenë një kohë që  nuk keni përditësuar WordPress, temat tuaja, dhe shtojcat tuaj, atëherë sigurohuni që ju të bëni atë së shpejti. Përndryshe, ju rrezikoni të keni faqen tuaj të hack-uar . Disa shtojca dhe tema do të përditësohen automatikisht, por gjithnjë është një ide e mirë të identifikoheni në panelin e kontrollit të WordPress për të kontrolluar përditësimet në baza të rregullta.

2. Përforconi faqen tuaj të Login

A jeni ende duke përdorur “admin” si emrin tuaj të identifikimit? Nëse po, atëherë është koha për të ndryshuar gjërat. Emri i përdoruesit dhe fjalëkalimi i administratorit është vija e parë e mbrojtjes për backend në faqen tuaj te internetit. Duhet të kaloni kohë duke krijuar një emër përdoruesi dhe fjalëkalim të fortë. Pika më e përdorur e përdorimit në faqen tuaj është nëpërmjet një fjalëkalimi të vjedhur. Mund të përdorësh edhe një plugin si “Login Lockdown”për të ndihmuar në mbylljen e faqes tënde të identifikimit dhe bllokimin e përdoruesve të cilët kanë një numër të caktuar të përpjekjeve të identifikimit të dështuar.

 

3. Shkarkoni vetëm Tema dhe shtojca nga burimet të sigurta

Kur shkarkoni tema për faqen tuaj, është e rëndësishme t’i instaloni ato vetëm nga burime të sigurta . Për shtojca dhe tema të paguara drejtohuni në faqe të sigurta si ThemeforestElegant ThemesStudioPressWPMU Dev  dhe vende të ngjashme. Nëse po shkarkoni tema dhe shtojca të lira, atëherë gjithmonë duhet t’i shkarkoni nga WordPress theme dhe plugin repository.Është gjithashtu një ide e mirë për të minimizuar numrin e shtojcave aktive që po përdor aktualisht në faqen tuaj. Sa më shumë shtojca që po përdorni, aq më shumë shanset e tua për t’u hackuar .

4. Konsideroni përdorimin e një plani sigurie për WordPress

Ka një shumëllojshmëri të shtojcave të sigurisë që mund të instaloni që do të ndihmojnë për të parandaluar sulmet dhe për të rritur masat e sigurisë. Shumica e shtojcave të sigurisë mund t’i ofrojnë faqes suaj disa nga përfitimet e mëposhtme:

  • Skanime ditore për të kontrolluar faqen tuaj për ndonjë sjellje të rrezikshme
  • Monitorimi i dosjeve për të kontrolluar ndonjë ndërhyrje.
  • Mbrojtja e dosjes .htaccess
  • Mbrojtja e databazës së WordPress dhe monitorimi i sigurisë
  • Monitorimi i faqes hyrëse dhe mbrojtja e sigurisë

Disa shtojca  të zakonshme të sigurisë të  WordPress  përfshijnë   SucuriWordfenceBulletProof Security, dhe All In One WP Security and Firewall.

5.Bëjini gjithmonë Backup faqes suaj 

Backup do të jetë mbrojtja juaj e parë kundër çdo sulmi në faqen tuaj te internetit. Në rast se ndodh diçka e keqe, shpejt mund ta rivendosësh faqen tënde në gjendjen e mëparshme. Ekzistojnë një numër rezervash shtesë, si VaultPress and BackupBuddy . Por, është e rëndësishme që të ruani skedarët tuaj të backup në një vend të sigurt. Frekuenca e backup në faqen tuaj varet nga sa shpesh e përditësoni faqen tuaj. Nëse publikoni rregullisht përmbajtje të reja çdo ditë, atëherë rekomandohet backup i përditshëm. Por, nëse faqja juaj qëndron relativisht e njëjtë, atëherë mund të mjaftoheni me një backup mujor.

6. Përdorni një mjedis të sigurt Hosting

Ju mund të bëni gjithçka të mundur për të siguruar faqen tuaj të WordPress , por asnjë nga këto nuk do të marrë parasysh nëse mjedisi juaj i hosting nuk është i sigurt. Nëse siguria është një prioritet, atëherë mund të jetë me vlerë të përmirësohet në një paketë dedikuar hosting. Veçoritë më të përkushtuara mund të ofrojnë praktika më të rrepta të sigurisë, plus, faqja juaj nuk do të ndajë burimet e serverit me qindra faqe të tjera. Mbajtja e një niveli të lartë të sigurisë së WordPress-it ka të bëjë me të qënurit proaktive.

 

Duke zbatuar këshilla të mësipërme të sigurisë për WordPress ju do të jeni në rrugën e duhur drejt një vendi të sigurt dhe të mbrojtur.

PËRGJIGJU