SHPËRNDAJE

Malware është një pengesë e madhe për pronarët e faqes, web-developers dhe sektorin e sigurisë. Çfarë është malware dhe pse ka rëndësi për biznesin tuaj të vogël? Nëse nuk arrini të kontrolloni për malware, ajo mund të shkaterrojë  faqen tuaj të internetit – duke dobsuar fitimet tuaja dhe me një bazë gjithnjë në rënie të përdoruesve.

Zgjidhja më e mirë është parandalimi i sulmeve malware para se të ndodhin, duke përdorur një numër mjetesh, shtojcash dhe shërbimesh.

Megjithatë, nëse e keni gjetur këtë informacion pasi u sulmua faqja juaj, mos u shqetësoni. Efektet nuk janë të përhershme dhe mund të ktheheni në normalitet menjëherë.

 

1 Çfarë është malware (dhe si ndikon kjo në faqen tuaj)?

Malware – (Malicious Software)- është një kod ndërhyrës që përpiqet të marrë kontrollin e faqes suaj në një farë mënyre. Zakonisht është i instaluar nëpërmjet një skedari të korruptuar dhe shpesh është paketuar në një pjesë tjetër software të “shëndoshë”. Sidoqoftë, malware mund të marrë shumë forma:

Viruseve-Ky është shembulli më i zakonshëm i malware. Shpesh gjendet i bashkangjitur me email-et e dyshimta.
Trojan Horses – I quajtur pas metodës greke të luftës, kjo njihet edhe si “malware i fshehtë”. Zakonisht është i maskuar si një program i ligjshëm, por sapo të instalohet, ai mund të marrë kontrollin e tërë kompjuterit tuaj.
Drive-by Downloads- Ky lloj i malware përdor faqen tuaj si metodë shpërndarjeje për skedarë të tjerë të korruptuar dhe varësisht nga shfrytëzimi i sigurisë mund të shkaktojë dëme pa vërejtjen e marrësit.
Ju gjithashtu do të hasni në malware klasifikuar si “pharma hacks”. Ky lloj ngulitë lidhjet me faqet e internetit të dyshimta brenda përmbajtjes tuaj dhe faqet e rezultateve të kërkimit motor (SERPs).

Duke qenë i infektuar me malware ka një ndikim të madh në faqen tuaj dhe biznesin tuaj. Përveç investimeve të dukshme monetare dhe kohore të përfshira në ndreqjen e çështjeve (potencialisht të shumëfishta), mund të rezultojë një problem në dobësimin e besimit të klientit. Në fund të fundit, në qoftë se ju duket se jeni duke vënë në rrezik sigurinë e internetit dhe të dhënat personale të klientëve tuaj, ju do të shihni se të ardhurat tuaja do të shkojnë në rënie të madhe.

2 Si duhet të veproj për të kuruar një vend të infektuar me malware?

Në disa raste, nuk do të shihni një paralajmërim të qartë se ju keni qenë i infektuar me malware, edhe pse shumica e shfletuesve tani ju tërheqin vërejtjen para se të lejoni të navigoni në një faqe të infektuar. Sidoqoftë, edhe nëse nuk keni vërejtur një paralajmërim, zakonisht mund të identifikoni shenjat në vetë faqen tuaj të internetit. Në skenarin më të keq, vizitorët tuaj të internetit mund t’ju njoftojnë edhe ju drejtpërdrejt.

Në këtë pikë, së pari do të dëshironi të skanoni faqen tuaj për të konfirmuar se ekziston një malware.

Pasi të keni përfunduar kontrollin tuaj për malware dhe të kuptoni diagnozën brenda dosjeve tuaja, është koha për të rregulluar faqen tuaj. Ne kemi prekur në të vërtetë se si të rimëkëmbehemi nga një sulm malware më parë.

Megjithëse kjo këshillë është specifike për Google, është ende një proces solid i përgjithshëm për të kuruar malware. Kjo metodë mbështetet në ju që keni një kopje rezervë për të punuar. Nëse nuk e bëni, puna juaj do të jetë paksa më e vështirë, por ka ende mënyra për të rregulluar një faqe interneti të hakeritur të WordPress pa një kopje rezervë.

Si të mbroni faqen tuaj te internetit nga sulmet e ardhshme malware

Këto katër këshilla do t’ju ndihmojnë të përmirësoni faqen tuaj duke shkuar përpara:

1.Kthehu faqen tuaj rregullisht-Nëse nuk e bëni këtë tashmë, sigurohuni që shpesh të kopjoni faqen tuaj. Funksioni i Rezervës së Faqes  është një opsion i zgjuar, ndërsa UpdraftPlus është gjithashtu një zgjidhje e njohur dhe e lirë që është e lehtë për t’u përdorur.

What Is Malware UpdraftPlus Plugin
2.Zgjidhni një host të përshtatshëm-Nje hosting me kualitet të lartë mund të ofrojë një shtresë shtesë të mbrojtjes. Ndërkohë që shared hosting nganjëherë shihet si më pak e sigurt për shkak të numrit të faqeve në secilin server, zgjidhjet e menaxhuara të WordPress të dedikuara punojnë rreth këtij problemi.
3.Përditëso fjalëkalimet e llogarisë suaj– Kjo duhet të jetë një hap standard pas çdo sulmi, pasi kredencialet e identifikimit tuaj mund të jenë komprometuar. Zgjedhja e një fjalëkalimi të fortë është shumë e thjeshtë, dhe ndërsa WordPress ka një gjenerator të dedikuar fjalëkalimi, ka shumë mjete të tjera të dobishme në internet.
4.Instaloni një shtojcë sigurie cilësore -Ky është një tjetër opsion, pasi këto shtojca mund të mbulojnë një sërë bazash sigurie. Ka shumë zgjidhje në dispozicion, edhe pse Wordfence Security është një konkurrent kryesor që do të kontrollojë për malware.

Përfundimisht, bëhuni selektivë kur bëhet fjalë për atë që instaloni në faqen tuaj te internetit.

Duhet të instaloni vetëm shtojcat dhe temat nga drejtoritë e tyre zyrtare (the Theme Directory and Plugin Directory), ose zhvilluesit e temave me reputacion, të tilla si StudioPress dhe Temat Elegant.

 

PËRGJIGJU