SHPËRNDAJE

Në ditët e sotme, shumica e faqeve janë ndërtuar duke përdorur një Sistem për Menaxhimin e Përmbajtjes (CMS). Nëse po pyesni se cilin mjet të web design-it duhet të përdorni për të ndërtuar faqen tuaj personale, ne do t’ju paraqesim mjetet më të mira për t’u përdorur:

WordPress

WordPress nisi si një platformë blogu por gjatë viteve u zhvillua në një sistem të plotë të menaxhimit të përmbajtjes. Këtu janë disa arsye për të shqyrtuar WordPress për faqen tuaj.

 • Është falas dhe i lehtë për t’u instaluar

WordPress është falas të shkarkohet dhe të përdoret. Webhost ofron instalimin e wordpressit me 1-click përmes Softaculous.

 • Është OpenSource

Duke qenë OpenSource do të thotë që WordPress është vazhdimisht në zhvillim dhe mbështetet nga një komunitet përdoruesish.

 • Mund të mësohet lehtë

Ashtu si çdo softuer ekziston një kurbë mësimi, por fatmirësisht me WordPress nuk është shumë e pjerrët. Përmban një ndërfaqe shume intuitive dhe me pak punë mund të mësohet.

 • Instalimi i temave të gatshme

Një Theme/Temë e gatshme mund të jetë mënyra më e mirë për të filluar. Në këtë mënyrë ju e dini se çfarë do të merrni dhe ju do të shkurtoni kohën që duhet për të ndërtuar. Disa tema janë falas, ndërsa të tjera me pagesë.

 • Shtojca/Plugins të shumta 

Ka mijëra (mbi 25,000 në fakt) plugins për pothuajse çdo situatë që mund të mendoni se do të shtojë funksionalitetin shtesë që ju nevojitet. Ashtu si me Temat, ato vijnë falas dhe me pagesë.

 • SEO 

Sigurisht, asnjë përmbledhje e WordPress nuk do të ishte e plotë pa përmendur aftësitë e tij për SEO. Ndërtuar qe nga fillimi me SEO-n në mendje, WordPress ju ofron një optimizim shumë të mire të kësaj natyre. Natyrisht, nuk do të funksionojë vetë – do t’ju duhet të bëni detyrat e shtëpisë për sa i përket fjalëve kyçe dhe përmbajtjes, por rezultatet e WordPress në SEO janë të fuqishme.

 • Aspektet sociale

Mediat Sociale janë një pjesë integrale e çdo fushate të marketingut online dhe WordPress është shumë mirë per te shpërndarë përmbajtjen tuaj nëpër mediat sociale. Egzistojnë shumë shtojca të mediave sociale prej të cilave mund të zgjidhni.

 • Shume popullor mes ueb dizajnërve

Një plus masive në favor të WordPress është se është jashtëzakonisht popullor me profesionistët e dizajnit të internetit. Nëse zgjidhni një mjet ekzotik të dizajnimit të internetit atëherë mund të keni nevojë të jeni të përgatitur për të paguar dollarin e lartë për çdo ndryshim, por me WordPress ju do të gjeni të lehtë të merrni mbështetje me një kosto të arsyeshme kur keni nevojë për të.

 • Përmbajtja e pasur me foto/video/audio

Nëse doni të shtoni imazhe, foto, video ose audio është e lehtë me WordPress.

Joomla

Ndërkohë që WordPress njihet si CSM-ja më e preferuar e dizajnit të uebit, mbështetësit e Joomla pretendojnë se ajo shtrihet mes  terrenit të WordPress dhe Drupal, duke ofruar një alternativë intuitive dhe të fuqishme.

Sidoqoftë, nëse po shqyrton marrjen e faqes tënde të dizajnuar nga një profesionist atëherë këtu janë disa pika që mund t’ju ndihmojnë të vendosni nëse Joomla është e duhura  për ju.

 • Është falas dhe e lehtë për t’u instaluar

Ashtu si WordPress, Joomla është falas për tu shkarkuar. Përsëri, Joomla mund të instalohet me një klikim nëpërmjet Softaculous.

 • Është OpenSource

Një tjetër OpenSource CMS. Joomla, si Drupal dhe WordPress janë vazhdimisht në zhvillim dhe kanë një komunitet entuziast rreth tij për ndihmë dhe udhëzime.

 • Mund të jetë më i vështirë se WordPress (por më pak se Drupal)

Nëse ju nuk jeni një teknik atëherë ju ndoshta do të jetë më efektive për ta dorëzuar tek dikush që e kupton Joomla-n ose nëse jeni nën buxhet atëherë ju do të merrni rezultate më të shpejta me WordPress.

 • E përshtatshme për e-commerce

Joomla ofron funksionalitet të mirë të eCommerce. Ndërkohë që WordPress dhe Drupal e kanë eCommerce-in si addon , Joomla i përfshin ato si pjesë e krijimit të saj. Nëse keni një biznes eCommerce atëherë ju mund të dëshironi të shikoni opsionet e ndërtuara për ju.

 • Funksionalitetet sociale

Nëse jeni duke kërkuar për të ndërtuar një faqe që është e rëndë në angazhimin e përdoruesit me karakteristikat e komunitetit dhe rrjetit, forumet, etj, atëherë Joomla është një përshtatje e përkryer.

 • Shkallëzueshmëria

Nëse jeni duke kërkuar për një zgjerim të faqes suaj dhe keni një faqe interneti që do të pompojë përmbajtjen në vëllim, atëherë Joomla është më shumë një opsioni i duhur.

Drupal

Gjëja e parë që duhet thënë për Drupal është se është shumë i fuqishëm. Megjithatë, vjen me me një paralajmërim, nga të gjithë (jo-eCommerce) CMS-të, Drupal vjen më teknik.
Le të jemi të sinqertë këtu – Drupal nuk është për fillestarët, por nëse kërkoni të merrni faqen tuaj të ndërtuar nga një projektues dhe ata rekomandojnë Drupal, këtu janë disa pika që duhen marrë parasysh:

 • Falas dhe open source

Ashtu si me WordPress dhe Joomla, Drupal është open source dhe falas kështu që nuk ka kosto e licencimi.

 • Konfigurohet shpejt

Përsëri, Drupal ka një opsion të instalimit me një klik që e bën të lehtë instalimin e tij.

 • Përshtatet lehtë

Ka mijëra shtojca Drupal për t’ju lejuar të shtoni funksionalitete për faqen tuaj.

 • I sigurt

Për sa i përket sigurisë, Drupal ka avantazh. Kjo nuk do të thotë që WordPress dhe Joomla janë të dobëta – çështjet më të zakonshme të sigurisë dalin nga mosmbajtja e CMS-së në versionin e fundit ose në drejtimin e lidhjeve të pasigurta dhe të vjetruara. Drupal ofron nivele ndërmarrjesh të sigurisë, prandaj shumë uebfaqe qeveritare janë ndërtuar duke përdorur Drupal.

 • Shkallëzueshmëria

Nëse planifikoni të rriteni shpejt dhe duhet të mendoni aspektin e zgjerimit, atëherë Drupal është ndoshta alternativa më e mirë këtu.

PËRGJIGJU