SHPËRNDAJE

40% njerëzve braktisin një faqe interneti që kërkon më shumë se tre sekonda për t’u ngarkuar dhe një vonesë një herë në përgjigjen e faqes mund të rezultojë në një reduktim prej shtatë për qind në konvertime duke ulur trafikun që keni gjeneruar deri tani.

Për fat të mirë, ka disa mënyra për të optimizuar performancën e sitit tënd duke bërë disa ndryshime themelore në cilësimet e WordPress-it tuaj.

1. Zgjidhni një Temë

Lloji i temës në WordPress është shumë i rëndësishem. Jo vetëm që e përcakton estetikën dhe përvojën e përdoruesit, por ndikon në shpejtësinë e sitit tuaj gjithashtu.

Një gabim që shumë përdorues të rinj të WordPress bëjnë është zgjedhja e një teme tepër komplekse me karakteristika të panevojshme. Kjo është problematike sepse mund të dëmtojë performancën e faqes tuaj.

Idealisht, do të shkonit për një temë që duket e mrekullueshme, por kjo të jetë e thjeshtë në të njëjtën kohë dhe minimaliste.

2. Mbani Shtojcat/Plugins të përditesuara 

Zhvilluesit e WordPress-it vazhdimisht përmirësojnë dhe rifreskojnë shtojcat e tyre. Për fat të keq, shtojcat e vjetruara mund të krijojnë probleme të performancës, kështu që duhet kontrolloni vazhdimisht për përditësime.

3. Kontrolloni për shtojca më të mira

Ka mijëra dhe mijëra shtojca në dispozicion në WordPress, të cilat janë aty për popullaritetin e platformës dhe përdorimin e gjerë. Që nga hyrjet e reja janë shtuar çdo ditë, është një ide e mirë t’i hidhni një sy bibliotekës së shtojcave herë pas here për të parë nëse ka ndonjë mundësi më të mirë që mund të zëvendësojë shtojcat ekzistuese.

4. Instaloni W3 Total Cache Plugin

Një plugin në cache është projektuar për ta bërë faqen tuaj më të efektshme dhe me kohë ngarkimi më të ulët.

Sipas zhvilluesve, përdoruesit do të përjetojnë “të paktën 10x përmirësime në performancën e përgjithshme të faqes kur konfigurohen plotësisht dhe deri në 80% të kursimeve të bandwidth.” Nëse doni rezultate, por keni njohuri të kufizuara teknike, ky është një plugin i madh për t’u përdorur.

Ja një krahasim i një faqeje para se të përdorni W3 Total Cache Plugin dhe pas, duke demonstruar fitime të mëdha në shpejtësinë e ngarkesës.

Para…

Mbas…

5. Eliminoni shtojcat e panevojshme

Mbajtja e shtojcave që nuk jeni duke përdorur mund të ngadalësoni faqen tuaj. Eliminoni çdo gjë që nuk kontribuon në funksionalitetin e sitit tuaj ose në përvojën e përgjithshme të përdoruesit. Sidoqoftë, duhet të jeni selektiv kur të vendosni se cilat shtojca duhet të mbahen, pasi që mund të pengojnë potencialisht performancën e sitit tënd.

Shumica e shtojcave bëjnë një kërkesë HTTP për të ngarkuar asetet si skriptet, CSS dhe imazhet. Çdo kërkesë rrit kohën e ngarkimit të faqes tënde.

6. Pastroni bazën e të dhënave tuaja

Me kalimin e kohës, baza e të dhënave e WordPress-it mund të bllokohet me gjëra të tilla si komentet e spam, rishikimet e postimeve dhe artikujt në plehra. Kjo është arsyeja pse është një ide e mirë për të pastruar bazën tuaj të të dhënave herë pas here.

7. Përmblidhni artikujt

Kur është fjala për postimet tuaja në blog, keni dy zgjedhje në kuptimin e asaj që shfaqet. Ju mund të shfaqni të gjithë postimin, ose thjesht mund të shfaqni një përmbledhje.

Një përmbledhje tenton të jetë zgjidhja më e mirë, sepse vizitorët mund të shohin një copëz të shkurtër dhe klikoni në postin e atyre që ju interesojnë. Ky opsion është gjithashtu më i shpejtë, pasi faqja e juaj do të ngarkohet me lehtë.

8. Komentet në faqe

Marrja e një vëllimi të madh komentesh mund të dëmtojë performancën e faqes tënde dhe të shkaktojë  ngarkim të ngadaltë. Për fat të mirë, WordPress ka një zgjidhje për këtë problem, dhe quhet “paginate”. Kjo do të thotë të zgjidhni numrin e komenteve që dëshironi në secilën faqe dhe preferencat tuaja të ekranit. Cilësimi i parazgjedhur është 50 komente, por ju mund të dëshironi ta ulni atë përsëri në 20 ose më pak për t’i dhënë faqes suaj një ngritje të lehtë të performancës.

 

 

 

PËRGJIGJU