SHPËRNDAJE

Rreth 80 % e bizneseve të vogla janë të vetëfinancuara, sipas Entrepreneur. Kjo do të thotë se shumica e pronarëve i vendosin paratë e tyre për të marrë gjërat jashtë terrenit. Por, çka nëse jeni pjesë e 20 përqindëshit që nuk mund të financoni vetë biznesin tuaj? Mos kini frikë. Ju ende mund të filloni kompaninë tuaj pa pasur nevojë të vendosni para.

Si? Ju duhet vetëm të gjeni investitorët e duhur.

Çështja kryesore është identifikimi i njerëzve që janë të interesuar në idenë tuaj të biznesit dhe t’u qasen atyre në mënyrën e duhur.
Dhe ka tri mënyra efektive për ta bërë këtë: crowdfunding , lidhja me angel investors , dhe mbështetja nga familjarët dhe miqtë tuaj.

 

Lidhu me investitorët (angel investors)

Nëse nuk keni miq të pasur dhe anëtarë të familjes, ndoshta nuk do të fitoni mjaft para për të mbuluar të gjitha shpenzimet tuaja operative vetëm nga rrjeti juaj. Në këtë rast, ju mund të konsideroni sjelljen e një investitori (angel investor)  – një person i suksesshëm biznesi i cili kërkon të investojë në biznese të vogla për të rritur më tej vlerën e tij neto. Angel Investitors ndonjëherë mund të ofrojnë fonde më të mëdha sepse ato zakonisht kanë xhepa të thellë.

Related image

Dobësitë janë se shumë investitorë  kërkojnë një kthim shumë të lartë të investimeve të tyre, sepse financimi i një nisjeje është e rrezikshme.

Nëse kompania juaj dështon, ata humbasin investimin e tyre. Ose nëse keni raunde të investimeve të ardhshme, investimet e tyre janë subjekt i hollimit.

Ka shumë burime online në dispozicion për t’ju ndihmuar të lidheni me një investitor engjëll, si  Angel Capital Association. Ju mund të gjeni investitorë individualë ose grupet e investitorësh. Vetëm mos harroni të jeni të përgatitur me një plan biznesi kur kërkoni mbështetjen financiare.

 

Konsideroni crowdfunding

Një mënyrë tjetër për të financuar biznesin tuaj është përmes crowdfunding. Kjo lejon që shumë njerëz të kontribuojnë me shuma të vogla parash përmes një portali online dhe të marrin diçka në këmbim.

Image result for crowdfunding

Për shembull, them se dua të hap një biznes në internet që ka nevojë për $ 7,000 në fillimin e kapitalit. Unë mund të postoj propozimin tim të biznesit në një faqe interneti të crowdfunding dhe të presin për një përgjigje. Dhe për ta bërë postin tim më tërheqës, unë mund të ofroj një prezantim të shkurtër rreth idesë sime të biznesit dhe se si investitorët mund të fitojnë para në qoftë se ka sukses. Nëse njerëzit janë të interesuar, ata mund të kontribuojnë çdo shumë parash që dëshirojnë derisa të fitoj gjithsej 7,000 dollarë. Investitori A mund të kontribuojë me $ 100, ndërkohë që investitori B kontribuon në $ 400 dhe kështu me radhë deri sa të arrij qëllimin tim.

Ka shumë faqet e internetit të crowdfunding, kështu që bëni hulumtimin tuaj mbi ato që janë më të mira për biznesin tuaj.

Financoni biznesin tuaj duke trokitur në rrjetin tuaj të besuar

Megjithëse mund të ndiheni pakëndshëm duke kërkuar një anëtar të familjes ose një mik për ndihmë, në fakt janë njerëzit më të afërt për ju të cilët kanë më shumë gjasa të hapin kuletat e tyre.

Pa marrë parasysh se kush jeni duke kërkuar – nëna juaj ose shokun tuaj nga kolegji – gjithmonë përgatitni një plan biznesi.

Image result for family financing

Mbani mend, po u kërkon që të vënë paratë e fituara me vështirësi në linjë. Në këmbim, ju duhet të tregoni atyre pse ata duhet të kenë besim tek ju. Tregoni atyre se si do të veprojë biznesi juaj, sa kohë do të kthehen investimet e tyre fillestare dhe si planifikoni të jeni të suksesshëm. Nësë është e nevojshme premtoni dhe një shpërblim pas suksesit.

Zgjidhni çfarë funksionon për ju

Secila prej këtyre tre opsioneve mund t’ju ndihmojë të merrni biznesin tuaj jashtë terrenit. Por secili prej tyre ka nivelin e vet të rrezikut. Zgjidhni opsionin që ju jeni më të rehatshëm, kështu që ju mund të zënë duke e kthyer idenë tuaj në një realitet.

PËRGJIGJU