SHPËRNDAJE

Këshilla për cilindo që planifikon të krijojë një faqe të re gjithmonë fillon me rekomandimin për të marrë një paketë hosting (Shiko këtu). Por çfarë lloj? Një pronar i ri i internetit duhet të zgjedhë midis opsioneve të tilla si shared hosting, dedicated hosting ose VPS hosting. Dhe, ndërsa të gjitha këto mund të ofrojnë një shtëpi në internet për atë faqe të re, ato ofrojnë shërbime shumë të ndryshme që nuk janë të përshtatshme për çdo faqe interneti. Për vende të reja dhe të vogla, shared hosting mund të jetë më pak i shtrenjtë dhe më i aksesueshëm nga këto opcione – por gjithashtu vjen me disa kufizime të rëndësishme.

Si funksionon shared hosting?

Shared hosting (paket e përbashkët hosting) ofrohen nga vetëm për çdo ofrues hosting (psh. WebHost.al). Ashtu siç nënkupton emri, faqet e internetit të shumta, shpesh mijëra prej tyre, janë të hostuara në një server të vetëm të mbajtur nga shërbimi hosting. Secili përdorues në një server të përbashkët merr një ndarje të gjerësisë së përgjithshme të disponueshme të serverit, fuqisë dhe kujtesës dhe përdoruesit mund të krijojnë faqe të shumta nën një llogari të vetme përdoruesi.

Image result for shared hosting

Çfarë ka në një shared hosting plan (plan hosting të përbashkët)?

Një plan i përbashkët hosting siguron përdoruesit hapësirë ​​në serverin e përbashkët të hostimit për një tarifë mujore. Përdoruesit janë përgjegjës për ngritjen dhe drejtimin e vendeve të tyre, dhe një llogari e vetme mund të përfshijë vende të shumta, përderisa paketa e përgjithshme nuk e tejkalon hapësirën e caktuar në server.

Ofruesi i hostimit është përgjegjës për sigurimin e mbështetjes së klientit, ruajtjen e harduerit dhe softuerit të serverit, duke përfshirë protokollet e sigurisë dhe azhurnimet, si dhe ruajtjen kundër rënies dhe joproduktivitet. Këto dispozita janë të përcaktuara në kontratën hosting, e cila përcakton atë që përdoruesit mund dhe nuk mund të bëjë në lidhje me vendet e tyre dhe në cilat rrethana, menaxherët e hosting mund të pezullojnë ose përfundojnë llogarinë e përdoruesit.

Shared Hosting nuk është për të gjithë, por kjo lloj hostimi i lirë mund të ndihmojë bizneset e reja, sipërmarrësit dhe kreativet e pavarura të marrin një prani të internetit shpejt – edhe nëse financimi është i ngushtë.

Shared Hosting është User-Friendly

Ndërtimet e përbashkëta të hostit mund të jenë të lehta për tu përdorur, madje edhe për një pronar të internetit pa përvojë në hartimin apo zhvillimin e faqes. Këto plane zakonisht vijnë me mbështetjen bazë të klientit nga shërbimi host dhe ofrojnë mundësi për instalimin e “one-click” të internetit si WordPress, i cili mund të krijojë një vend të gjallë brënda disa minutave (shiko këtu), duke lejuar gjithashtu disa përshtatje. Çdo faqe në një llogari ka panelin e vet të kontrollit, i cili siguron mjete për webmasters për të menaxhuar përmbajtjen e tyre dhe pamjen themelore.

Megjithëse shared hosting lejon përdoruesit e rinj të krijojnë një faqe interneti në një buxhet të vogël dhe me shumë karakteristika themelore thelbësore për drejtimin e faqes, por gjithashtu dhe ky lloj shërbimi ka të metat e veta.

Shared Hosting ka kufizime

Të gjitha faqet në një server të përbashkët veprojnë në një ndarje standarde të burimeve totale të serverit, duke përfshirë kujtesën, bandwidth dhe fuqinë e CPU. Por, ashtu si një rritje e madhe kërkese mund të mbingarkojë një rrjet elektrik të qytetit gjatë një valë të nxehtë, një rritje e papritur e trafikut në një vend mund të shkaktojë që të tjerët të ngadalësohen, edhe nëse ofruesit e hostimit tuaj nuk janë përgjegjës për rritjen e përdorimit të burimeve të serverit. Për të mbajtur gjërat e barabarta, ofruesit e shared hosting mund të vendosin një limit në sasinë e trafikut ose numrit të vizitorëve që një vend mund të kenë për të qëndruar i pranueshëm për planin e përbashkët të hostimit.

Siguria mund të jetë një çështje

Në shared hosting (hosting të përbashkët) gjithçka që lidhet me mirëmbajtjen e serverëve është përgjegjësi e ofruesit hosting – dhe kjo përfshin sigurinë. Faqet në atë server veprojnë në mënyrë të pavarur, por teknologjia e përbashkët mund të bëjë të mundur që aktiviteti keqdashës në një vend të infektojë të tjerët aty pranë. Pronarët e webfaqeve në një situatë të përbashkët hosting duhet të vendosin besimin e tyre në sigurinë e ofruar nga host, meqë ky lloj paketi hosting nuk ofron mundësi për përdoruesit që të instalojnë masat e tyre të sigurisë për të mbrojtur vendet e tyre.

Kufizimet që përdoruesit e shared hosting mund të kenë

Llogaritë shared hosting zakonisht vijnë me kufizime të shtrënguara dhe përdoruesit mund të mbështeten nga këto dispozita në qoftë se ata nuk e lexojnë me kujdes kontratën e hostimit. Shërbimet e strehimit/hostimit mund t’i ndalojnë përdoruesit të instalojnë lloje të caktuara të plugins ose aplikacioneve në faqet e tyre, gjë që kufizon mundësitë për përshtatje. Ofertat promovuese për çmime jashtëzakonisht të ulëta mund të trefishohen sapo periudha hyrëse të mbarojë – dhe përdoruesit mund të faturohen automatikisht për normën standarde.

Ofruesit e shërbimit të përbashkët (shared hosting) rezervojnë të drejtën për të ndërprerë llogarinë e përdoruesit për një sërë arsyesh. Nëse një vend “rrit” burimet e tij të fituara duke fituar sasi të mëdha të trafikut që prek përdoruesit e tjerë, llogaria mund të mbyllet. Në mënyrë të ngjashme, nëse një vend tërheq mjete të dëmshme ose sasi masive të komenteve me spam, mund të mbyllet dhe pronarët e faqes duhet të pastrojnë problemin përpara se site të vazhdojë të jetojë përsëri.

Kush duhet të përdorë shared hosting (hosting të përbashkët)?

Shared hosting punon mirë për faqet që kanë një vëllim relativisht të ulët të trafikut të internetit dhe nuk kërkojnë sasi të mëdha të memories. Por bizneset më të mëdha ose faqet me shumë trafik nuk mund të jenë një përshtatje e mirë për mjedisin e përbashkët të hostimit  dhe faqet e vogla që bëhen të suksesshme mund të kenë nevojë për më shumë burime për të zgjeruar.

Kur të ndodhë kjo, një pronar i faqes mund të përmirësojë planin në një nivel më të lartë të shërbimeve në hosting të përbashkët ose të kërkojë për  zgjidhje të tjera të tilla si dedicated ose VSP hosting. Është gjithashtu e mundur që të qëndroni në një plan të ndarë të kushteve me kosto të ulët për një kohë të pacaktuar, nëse një vend mbetet relativisht i vogël dhe nuk konsumon sasi të tepruar të burimeve të serverit të përbashkët. Me shpenzime të ulëta dhe me karakteristika minimale, shared hosting  mund të ndihmojë përdoruesit e rinj të krijojnë një prani online shpejt, me hapësirë ​​për t’u rritur.

PËRGJIGJU