SHPËRNDAJE

Në botën moderne, siguria dixhitale është aq e rëndësishme sa mbyllja e derës në shtëpinë tuaj. Por në mes të sezonit të udhëtimit të verës, mund të jetë e vështirë të mbahet mend për gjëra të tilla si vjedhjet e identitetit ose mashtrimet me kartë krediti.

Me këshilla nga ekspertja dixhitale e sigurisë, Suzanne Kantra i Techlicious, këtu kemi trajtuar se si të qëndrojmë të sigurt gjatë kësaj vere.

Verifikoni rrjetin tuaj WiFi përpara lidhjes.

Mos bini pre një rrjet të rremë WiFi që hakerët mund t’i përdorin për të vjedhur identitetin tuaj.

Ndoshta dëshironi të dërgoni fotot e plazhit tek shoqa juaj ose keni nevojë për të shkarkuar episodin e ardhshëm të podkastit. Cilado qoftë arsyeja për lidhjen me rrjetin e internetit, të jeni të kujdesshëm duke përdorur rrjete të hapura në vende turistike, pasi që përhershme mund të krijojnë një internet “një kurth”

“Njerëzit duan të krijojnë pika të rreme të nxehta që tingëllojnë si gjëja e vërtetë”, shpjegon Suzanne Kantra.

Rrjeti do të duket i shkëlqyeshëm dhe mund të ketë edhe forcë të fuqishme të sinjalistikës, por kur lidheni dhe përdorni atë për të shfletuar internetin, hakerët po mbledhin të gjitha të dhënat tuaja personale për të vjedhur potencialisht identitetin tuaj.

Rezultate imazhesh për free wifi

Përdorni një aplikacion ose të holla për të paguar në pika karburanti.

Stacionet e benzinës dhe dyqanet e komoditeteve mbeten një nga vendet më të mira për artistët e mashtrimit për të vjedhur informacionin tuaj dhe potencialisht të kryejnë mashtrime me kartë krediti, thotë Kantra. Miliona amerikanë refugjojnë duke përdorur kartat e tyre të kreditit ose të debitit, sipas Techilicious.

Në vend të kësaj, shqyrtoni përdorimin e Google Pay, Apple Pay ose një aplikacioni si Speedpass + (ExxonMobil) ose Shell (Shell Global).

Nëse jeni të kujdesshëm ndaj sistemeve të pagesave dixhitale, zgjidhni një kartë krediti në vend të kartës së debitit. Kartat e kreditit kanë ndërtuar më shumë masa sigurie dhe nëse informacioni juaj është vjedhur, shpesh mund të rimbursoheni për blerje mashtruese. Ose përdorni para cash.

Bleni një VPN.

Para planeve të udhëtimit tuaj të verës, blini VPN në mënyrë që të mbani sigurinë tuaj dixhitale dhe të parandaloni mashtrimet me kartë krediti.

Nëse e dini që do t’ju duhet të lidheni me rrjetet e hapura gjatë udhëtimit, sigurohuni që të blini një VPN para se të filloni udhëtimin tuaj rrugor. Duke lidhur me një VPN, ju jeni duke koduar të dhënat tuaja përpara se të dërgoni në mënyrë që askush të mos e hakoj atë për informacione si numri juaj i Sigurimeve Shoqërore etj.

“VPN-të janë të shkëlqyera, sepse ato mund t’ju mbrojnë nga problemet duke maskuar vendndodhjen tuaj”, thotë Lee Abbamonte, udhëtar botëror dhe person televiziv. “Unë në përgjithësi i përdor ato në një vend si Kina për të anashkaluar ndalimet në faqet e internetit të caktuara dhe aplikacionet, por ato punojnë mirë në rrugë si dhe për t’ju mbajtur të sigurt”.

Shkarkoni një aplikacion të menaxhoni fjalëkalimet tuaja.

Shkarkoni një menaxher fjalëkalimi për telefonin tuaj në mënyrë që të mos mbani mend të gjitha PIN-et tuaja ndërsa fikeni këtë rrugë këtë verë.

E vetmja gjë më e keqe se sa të harrosh fjalëkalimin tënd në llogarinë tënde të Gmail është të udhëtosh me një fletë të plotë me të gjitha fjalëkalimet dhe më pas ta humbësh.

Merrni parasysh shkarkimin e një aplikacioni për menaxhimin e fjalëkalimit përpara se të shkoni. Të gjitha PIN-et tuaja do të ruhen në telefonin tuaj, nën dy shtresa sigurie – të dyja kodet e zhbllokimit të telefonit si dhe hyrja e aplikacionit.

Përdorni vetëm një ATM brenda një banke.

Mbroni veten nga vjedhjet e identitetit dhe gjithmonë zgjidhni ATM brenda një banke.

Kjo është një këshillë e vjetër, por skimmers ATM janë ende një nga mënyrat më të lehta për një hajdut për të vjedhur informacionin e kartës suaj të kreditit. Edhe nëse keni një kartë chip, skimmers ende mund të lexoni të dhënat në shirit magnetik.

“Skimmers që ata po përdorin sot janë aq të pakta, ata janë të zhytur në vendin aktual që përdoret për kartelën”, shpjegon Kantra. “Ka më shumë siguri nëse ATM është brenda vetë bankës. Ka kamera të sigurisë atje. ”

 

 

 

PËRGJIGJU