SHPËRNDAJE

Keni dëgjuar shumë herë se është e mundur për të bërë para nëpërmjet blogging , por akoma nuk e keni kuptuar  se si funksionon. Krijimi i një blogu dhe postimi i shkrimeve tuaja është i mundshëm, por si ta ktheni blogun tuaj në të ardhura?

Gjëja e parë që duhet të kuptoni është se kjo gjë është shumë konkurruese. Ka shumë blogje dhe bërja e parave ose siç quhet “money blogging”  nuk është e lehtë. Madje para se të arrish deri në pikën e fitimit nëpërmjet blogut tënd, duhet të kuptoni që edhe prodhimi i një përmbajtje të rregullt është i vështirë .

Por në qoftë se jeni ende të vendosur dhe me shumë frymëzim për t’ja dalë prisni sepse do t’ju marrë pak kohë dhe shumë punë. Më poshtë po ju paraqisim disa nga mënyrat sesi të tjerët ja kanë dalë.

1. Bëhu një affiliate marketer.

Affiliate marketing është kur dikush që prodhon përmbajtje të kërkuar nga vizitorë (shpesh në një blog, por mund të jetë edhe në YouTube ose në një tjetër platformë të mediave sociale) përfshin referenca dhe lidhje në përmbajtjen e tyre me produktet nga kompanitë e tjera. Kur këto lidhje çojnë në blerje, krijuesi i përmbajtjes merr një pjesë të fitimeve.

Disa gjëra duhet të keni parasysh kur të punoni si affiliate marketer:

Ju duhet të keni ndjekës – nëse askush nuk e lexon shkrimet/videot/postet tuaja, atëherë nuk ka njeri që të klikojë në link-et tuaja
Lexuesit duhet të kenë besim tek ju – nëse mendojnë që po bëni këto rekomandime për para, atherë  kanë gjasa të ndjekin link-et tuaj dhe të bëjnë një blerje.
Duhet të gjesh kompani të përshatshme që lidhen me programet e marketingut tuaj – Nëse shkruan për filma dhe përpiqesh të lidhesh me këpucë për produktet e fitnesit në postimet e tua të blogut, nuk ka gjasa që të gjesh shumë sukses. Produktet që promovoni duhet të jenë një përshtatje e mirë për audiencën tuaj.

Ndërtimi i një audience nuk është e lehtë. Do të duhet të krijosh përmbajtje të shkëlqyeshme vazhdimisht, të promovosh blogun tënd për njerëzit në auditorin tënd të synuar dhe të angazhohesh me audiencën e mjaftueshme për të ndërtuar besimin.

2. Vendosni reklama në blogun tuaj.

Një tjetër mundësi që të bëni para ashtu si shumica e mediave online është nëpërmjet reklamave. Mbase keni vën re kur vizitoni një blog praninë e shumë reklamave të tjera që shfaqen së bashku me përmbajtjen.

Këto reklama i bëjnë pronarët e blogeve gjenerojnë të holla bazuar në numrin e përshtypjeve ose klikimeve që marrin. Ju mund të filloni me lehtësi të bëni para në blogun tuaj duke krijuar një llogari me Google AdSense (shiko këtu për më shumë). Plotësoni aplikimin e tyre, tregoni atyre llojin e reklamave që ju interesojnë dhe shtoni kodin HTML që ata japin në faqen tuaj te internetit.

blog with ads

Shuma që mund të bëni me reklama varet nga sa vizitorë ju merrni dhe sa prej tyre i klikojnë reklamat tuaja. Ju nuk duhet të prisni që fitimi të jetë i madh – keni nevojë për shumë trafik dhe klikime për ta shtuar  shumën dhe Google nuk do t’ju paguajë derisa llogaria juaj të arrijë 100 $, e cila do të zgjasë një kohë. Shumë blogerë nuk e rekomandojnë përdorimin e reklamave, meqë mund të shkëpusin njerëzit nga përmbajtja juaj dhe nëse përdorin shumë, ata mund ta bëjnë faqen tuaj të humbasi qëllimin e saj dhe gjithashtu të turbullojë dizajnin tuaj.

Por, nëse jeni të kujdesshëm në lidhje me mënyrën e përfshirjes së tyre në dizajn dhe nuk i vendosni pritjet tuaja shumë të larta për shumën që ju pretendoni të bëni, reklamat mund të jenë një mënyrë e mirë për të fituar para të vogla shtesë nga blogimi.

3. Pranoni donacionet.

Një mundësi tjetër që sapo të filloni të ndërtoni është që ta bëni të lehtë për lexuesit tuaj të ofrojnë donacione. Ju mund të përfshini një hapsirë të vogël  (por të dukshme) në krye të faqes tuaj ose  në fund të çdo postimi:

blog patron requestask for donations on blog

Ashtu si me opsionet e tjera që kemi përmendur, kjo nuk është një mënyrë e sigurtë për të ardhura të qëndrueshme, por nëse lexuesit tuaj vërtet e çmojnë përmbajtjen tënde, mund të merrni disa para falas shtesë aty-këtu në këtë mënyrë.

4. Krijoni produkte informacioni.

Një mënyrë që blogerët të bëjnë para është duke përdorur blogun si një mjet marketingu për të shitur prodhimete tyre. Lloji i produktit që shpesh ndjehet si shtrirja më e natyrshme e asaj që bëni si bloger është produkte informacioni si ebooks, kurse ose tutorials.

Nëse keni njohuri të mjaftueshme për temën që shkruani dhe njihni më shumë rreth të mësuarit , mund të jetë mjaft e vlefshme për auditorin tuaj që të paguajë për atë njohuri, pastaj të konsideroni të bëheni një infopreneur. Që kjo të funksionojë, duhet të vendosni punën tuaj të mëparshme në mënyre që të krijoni produkte me të vërtetë të forta informacioni dhe që janë me vlerë për vizitorët tuaj. Ashtu si çdo biznes, duke filluar një biznes infopreneur merr shumë kohë dhe punë. Por nëse vendosni të shkoni në këtë rrugë, blogu juaj mund të bëhet një mjet i vlefshëm për të tërhequr njerëzit në produktet e dijes që ju keni për të shitur.

5. Bëhuni një freelance blogger.

Marketingu i përmbajtjes është bërë biznes i madh në vitet e fundit dhe shumë kompani kanë nevojë për një rrjedhë të vazhdueshme të përmbajtjes së blogut të ri. Dobësitë për t’u bërë një freelancer blogger  janë se nuk mund të jeni shumë të kujdesshëm për atë që shkruani – ndoshta nuk mund t’i merrni bizneset që t’ju paguajnë për postimet në blog për pasionin tuaj për novela romane ose video games. Por lajmi i mirë është se kjo është një nga mënyrat më të mira në këtë listë për blogging që në të vërtetë t’ju sigurojë një mënyrë jetese, në vend të disa të hollave , ca ktu e ca atje.

Të punosh si freelancer nuk është për të gjithë, por nëse doni të jetoni si i tillë, mund të jetë një përshtatje e mirë për ju. Filloni të lexoni në marketingun e përmbajtjes dhe të shkoni në punë duke ndërtuar një faqe interneti dhe duke kërkuar klientët tuaj të parë.

Ashtu si opsionet e tjera në këtë listë, kjo nuk është një mënyrë e lehtë për të fituar para, por ka më shumë gjasa që të çojë në të ardhura më të mëdha sesa qindarkave që gjeneroni nga reklamat ose nga donacionet.

Nëse shkrimi është ëndrra juaj dhe ju jeni të përgatitur për të vënë në punë, ju mund të fitoni para nëpërmjet blogut tuaj. Por do tju duhet pak kohë t’u ndërtuar deri në pikën ku të fitoni të ardhura në qoftë se keni pritshmëri realiste. Mos prisni të ardhura të qëndrueshme brenda natës ,por me qasjen dhe strategjinë e duhur, blogging mund të paguajë vërtetë mirë.

PËRGJIGJU