SHPËRNDAJE

Cloud hosting është një nga risitë më të fundit në hapësirën e host-imit. Përdorimi i  teknologjinsë  së re mundëson  shpërndarjen  e serverit tuaj në të gjithë pajisjet e ndryshme. Popullariti i Cloud Hosting eshte rritur kryesisht për shkak të fleksibilitetit, kohës së punës dhe aftësisë për të shkallëzuar  faqen tuaj.

Megjithatë, ndoshta keni disa pyetje të zakonshme në lidhje me cloud hosting. Më poshtë i përgjigjemi disa nga pyetjet më të zakonshme në lidhje me cloud hosting.

 

1. Çfarë është cloud hosting?

Cloud hosting ka të bëjë me përdorimin e një rrjeti të serverëve virtuale, të cilët përdorin si burime nga një rrjet i serverëve fizikë. Në vend që të keni të gjitha dosjet e faqes suaj në një server të vetëm fizik, ato janë të shpërndara në mesin e një rrjeti të tërë serverësh.

Është e ngjashme me një server VPS, megjithatë, në vend që të ketë një pjesë të serverit të dedikuar për faqen tuaj, burimet e serverit janë të shpërndara në shumë pajisje të ndryshme.

Këta serverë virtual të bazuar në cloud mund të ndryshohen, krijohen ose fshihen dhe ofrojnë shumë më tepër fleksibilitet sesa serverët tipikë fizikë.

2.Si funksionon cloud-hosting?

Cloud hosting është e ngjashme me teknologjitë e tjera të cloud. Në vend të ekzekutimit të një detyre ose një programi në një pajisje të vetme, ngarkesa e punës është shpërndarë nëpër shumë pajisje të ndryshme. E njëjta gjë ndodh me cloud hosting. Është ekuivalent se ka dhjetëra (ose madje qindra) servera personalë në të gjithë globin, por me shpërndarje më pak fizike të burimeve.

Cloud hosting është ndarë në dy pjesë. E para është serverat virtuale që faqja ose aplikacioni yt është i host-uar. E dyta janë të gjithë host-et fizike që lidhen me serverët virtuale. Kjo marrëdhënie unike në mes të dyja lejon fleksibilitet të madh dhe shkallëzim të lehtë që nuk janë në dispozicion me stile të tjera të host-imit.

3. Çfarë lloj përdoruesi do të përfitonte nga cloud hosting?

Zakonisht, mjediset e  cloud hosting janë më të përshtatshme për organizatat më të mëdha që kanë pjesë të tyre dhe ekipe teknik për të optimizuar mjedisin cloud hosting. Ka cloud të menaxhuara si zgjidhje, por edhe këto kërkojnë element të ekspertizës teknike. Meqenëse resurset e cloud hosting mund të shpërndahen shumë shpejt, do të kishit të nevojshme gjendjen e një ekipi të vërejë dhe të bëjë këto ndryshime kur ata lindin.

 

4. Cilat janë përfitimet e cloud hosting?

Cloud hosting ka disa përfitime të dallueshme që diferencojnë nga llojet e tjera të host-imit.

  • Zvogëlimi i kostove: Serverat e strehuar nga cloud mundësojnë fuqinë informatike në shkallë të gjerë dhe minimizojnë kërkesat e IT-së dhe ruajtjen fizike, duke siguruar një kursim të konsiderueshëm.
  • Në çdo kohë, kudo: Desktop-i i strehuar nga cloud i lejon përdoruesit të hyjnë në dosjet e tyre në çdo kohë, kudo, duke përdorur çdo pajisje. Dosjet nuk janë më të mbërthyer në një kompjuter të vetëm.
  • Lehtësia e Bashkëpunimit: Ruajtja dhe aksesimi në skedarë përmes cloud lejon që të gjithë të punojnë nga i njëjti dokument. Administratorët mund të zbatojnë edhe kontrollet e këtij aksesi .
  • Zvogëlon rrezikun: Cloud shton sigurinë për përdoruesit e tij duke mbështetur të dhënat jashtë vendit, duke zvogëluar potencialin për hakerat, viruset dhe çështjet e tjera të sigurisë në internet.
  • Përmirëson efikasitetin: Pas migrimit në cloud, kompanitë nuk shqetësohen më shumë për kërkesat e energjisë, konsideratat hapësinore ose përditësimet e softuerit.

5. Cilat janë pengesat e cloud hosting?

Cloud hosting mund të jetë një zgjedhje e madhe për organizatat me ekspertizë teknike për të maksimizuar mjedisin cloud. Megjithatë, pa këtë njohuri, ose një ekipi të duhur  ju nuk do të merrni më shumë nga mjedisi juaj cloud hosting, dhe me siguri duhet t’i drejtoheni një mjedisi më të përshtatshëm host-imi.

 

 

 

 

PËRGJIGJU