SHPËRNDAJE

Çfarë është cPanel?

Është një panel i kontrollit ku mund të menaxhoni çdo element të llogarisë tuaj të hostimit. Nëse vendosni faqen tuaj të internetit për herë të parë, ju patjeter që do t’ju bjerë rasti ta përdorni cPanel-in në një moment.

Për shkak se është një ndërfaqe e thjeshtë grafike, dhe për shkak se cPanel është mirëmbajtur me azhornime të rregullta, përmirësime dhe masa sigurie, shumica e kompanive të hostimit përdorin cPanel për të ndihmuar klientët të menaxhojnë faqet e tyre.

Çfarë mund të bëj me cPanel?

  • Lidhni emrat e domain-eve në hostin tuaj
  • Vendosni email për faqen tuaj
  • Instaloni WordPress (ose një sistem tjetër të menaxhimit të përmbajtjes)
  • Back up faqen tuaj të internetit
  • Ngarkoni dosjet
  • Kontrolloni përdorimin tuaj të bandwidthit
  • Dhe një tërësi gjërash të tjera- si ndryshimi i cilësimeve të sigurisë, kontrollimi i faqes suaj dhe instalimi i aplikacioneve të dobishme etj.

 

Sapo të keni hyrë, duhet të shihni në ekran diçka të tillë:

 Bari i Kërkimit

Në krye të cPanel-it vetëm poshtë shiritit të navigimit ndodhet bari kërkimit që mund ta përdorni për të gjetur shpejt funksionet.

Bari i lundrimit

Në këndin e sipërm të djathtë të ekranit gjendet shenja e navigimit, me “Karakteristikat e Kërkimit”, Menaxhimine Llogarisë, Njoftimet dhe të Dilni.

Funksionet e kërkimit janë të njëjta me shiritin e kërkimit tuaj dhe mund ta përdorni nga çdo faqe në cPanel.
Menaxhimi i llogarisë është vendi ku mund të shkosh për të ndryshuar fjalëkalimin, gjuhën, stilin ose informacionin e kontaktit.
Njoftimet janë ku do të merrni përditësime kritike nga cPanel si shqetësimet e sigurisë, aplikacionet e vjetruara ose informacione të tjera që duhet të dini.
Dalja është mjaft e dukshme – por mos harroni të përdorni atë çdo herë që të përfundoni.
Faqja kryesore është faqja primare e cPanel ku ju do të merrni shumicën e funksioneve të saj.

Dashboard është një faqe e shpejtë referimi ku do të gjeni disa prej lidhjeve më të përdorura të sitit, si dhe një vështrim në shikimin e përdorimit të hapësirës tuaj  ​në disk, statistikat e postës dhe më shumë.
Menaxhimi i përdoruesit është vendi ku mund të shtoni ose hiqni përdoruesit nga llogaria juaj.
Këtu mund të shihni gjithashtu se cilat llogari të postës elektronike ju keni vendosur, si dhe kush ka qasje në FTP dhe në diskun tuaj në rast se po ndani një llogari me përdorues ose administratorë të tjerë.

Menaxhimi i emrave të domain-it

Seksioni “Domains” i cPanel është hapi juaj për të parë çdo kohë që duhet të shtoni një emër domain që keni blerë në llogarinë tuaj të hostimit, menaxhoni nën-domainet ose përcillni një domain që zotëroni në një faqe tjetër.

 Menaxhimi i dosjeve tuaja

Seksioni “Skedarët” e cPanel është hapësira juaj për ngarkimin e skedarëve, mbështetjen e faqes tuaj dhe menaxhimin e llogarive të protokollit të transferimit të skedarëve (FTP).

FTP është thjesht një mënyrë për të menaxhuar dosjet që lidhen me faqen tuaj të internetit – nëse kjo do të thotë ngarkimi, leximi ose marrja e tyre.

Përdorimi i Skedarit (File Manager)

Menaxheri i skedarit ju lejon të menaxhoni direkt të gjitha skedarët e faqes tuaj me HTTP në vend që të përdorni një mjet FTP ose një aplikacion tjetër të palës së tretë.

Klikoni në ikonën “File Manager” që do të çojë në këtë ekran:

Ky është vendi ku të gjitha dosjet e faqes suaj janë ruajtur.

Instalimi i softuerëve me një klik(Si WordPress!)

Gjëja e fundit që ne do të ju tregojmë se si të bëni është të instaloni WordPress, dhe aplikacione të tjera të dobishme, direkt nga cPanel tuaj.

Së pari, gjeni seksionin “Software” të faqes tuaj cPanel, pastaj klikoni “Softaculous Apps Installer“.

Pastaj do të shihni një ekran të tillë, të aplikacioneve që mund të instaloni me një menu të përshtatshme përgjatë anës së majtë:

Ka shumë aplikacione që mund të zgjidhni këtu por jini të kujdesshëm që mos të shtoni aplikacione që nuk jeni të sigurtë në do t’i përdorni. Është një ide e mirë për të studiuar çdo aplikacion që po shqyrton para se ta instaloni.

 

Ju gjithashtu mund të konfiguroni dhe gjëra të tjera me cPanel si manaxhimi i databazave tuaja, aktivizimi i emailit tuaj, shtimi i përdoruesve të tjerë, sigurina, backupi, kontrolli i hapësirës tuaj të diskut etj. Nëse ju keni nevojë për ndihmë , është gjithmonë një ide e mirë të kërkoni një zhvillues uebit për një shpjegim më të gjërë të cPanel-it , gjithashtu tutoriale me video në përdorimin e tij ndodhen në kanalin tonë youtube-it.

PËRGJIGJU