SHPËRNDAJE

Nëse je këtu, atëherë ndoshta po pyesni veten se si funksionojnë domain-et? Çfarë me të vërtetë ndodh prapa skenave? Në këtë post ju do të mësoni se cilat janë emrat e domain-it në të vërtetë, si punojnë ata, dhe llojet e ndryshme të emrave të domain-ve në dispozicionin tuaj.

Cfare është emri i domain-it?

Një emër domain ju lejon të shkruani diçka që mbahet mend, siç është faqjaime.al, në vend të një vargu të komplikuar të numrave (i njohur si një adresë IP) për të hyrë në një faqe interneti.

Si funksionon ky proçes?

Përmbajtja që përbën faqen tuaj të internetit (fotot, postimet e blogjeve, fonti etj.) janë skedarët tuaj të faqes. Këto skedarë të internetit mbahen në server në të gjithë globin. Por këto servera njihen vetëm nga adresat IP.

Adresa e IP-së tuaj do të jetë një varg numrash e ngjashme me këtë: 113.18.67.21. Adresa e IP-së tuaj është një numër identifikimi që lejon një kompjuter të komunikojë me të tjerët në internet. Ekziston një ndërmjetës i quajtur një Domain Name System (DNS). Një sërë serverësh DNS veprojnë si një libër telefoni që lidh adresat IP me emrat e domain-it. Roli i një DNS-je është që ta shfletoni internetin shumë më lehtë duke treguar domenin tuaj në një adresë të caktuar IP-je. Në vend që të shkruani një adresë IP sa herë që doni të keni qasje në një faqe interneti, ajo çfarë duhet të bëni është të shkruani emrin e domain-it. Me fjalë të tjera, një emër domaini është një version shumë më i lehtë për tu mbajtur mend i adresës suaj të IP-së. Çdo emër domaini është i përbërë nga dy elemente të ndryshëm, emri i domainit dhe domeini i nivelit të lartë.

Në shembullin e mësipërm “faqjaime” është emri i domain-it, ndërsa “.al” është fusha e nivelit të lartë.

Cili është një Domain i nivelit të lartë (TLD)?

Domenet e nivelit të lartë janë niveli më i lartë i emrave të domain-eve. Domeinet e zakonshme të nivelit të lartë përfshijnë: .com,.al,.org, .co, .net që shihni kudo. Ka një shumëllojshmëri të TLD-ve në dispozicion dhe ajo që zgjidhni varet nga stili juaj i faqes. Për shembull, .gov është një fushë e nivelit të lartë, por është në dispozicion vetëm për organizatat qeveritare. Wikipedia ofron një listë të plotë të çdo fushe të nivelit të lartë. Kur blini një emër domaini ju mund të zgjidhni TLD-në që është më e përshtatshme për faqen tuaj te internetit.

Cilat janë kodet e nivelit të lartë të vendit (ccTLD)?

Domainet e nivelit të lartë të kodit të vendit janë të ngjashme me TLD-të e mësipërme, por në vend të kësaj ata i referohen një vendi të caktuar. Disa ccTLD të zakonshme përfshijnë .co.uk dhe .au.

Çfarë është një subdomain?

Subdomain-et janë prefikset e domain-eve të rregullta. Për shembull, “blog.faqjaime.al” do të ishte një subdomain. Këto përdoren zakonisht për të provuar vendet e reja, ose për të ndërtuar elementë shtesë të një vendi në të njëjtën fushë.

Çfarë është një add-on domain?

Një add-on domain është një faqe e veçantë me përmbajtjen e vet. Ju zakonisht mund të shtoni fusha të shumëfishta brenda të njëjtis llogari hostimi. Por, ju duhet t’i regjistroni këto fusha veç e veç. Numri i përgjithshëm i domaineve shtesë që keni lidhur me një host të vetëm do të varet nga paketa juaj e pritjes.

PËRGJIGJU