SHPËRNDAJE

Shumë prej jush mund të kenë dëgjuar për fëmijën që thuhet se e ka regjistruar McDonalds.com në fillim të viteve 1990 dhe e ka shitur atë në Korporatën e McDonald’s për disa qindra mijëra dollarë. Në të vërtetë, Josh Quittner, një gazetar amerikan, ishte mbajtësi origjinal i emrit të domain-it të mcdonalds.com. Kur McDonalds kërkoi emrin, ai zgjodhi ta shiste atë dhe dhuroi të ardhurat për bamirësi.

Mit: Kur regjistroni një emër domain, ju bëheni pronar i atij domain-i.

Fakt: E vërteta është se pagesa për të regjistruar një emër domain ju jep të drejtën për përdorimin ekskluziv të saj për një sasi të caktuar kohe, zakonisht midis një dhe 10 vjet. Një tarifë për rinovimin është e detyrueshme pasi afati juaj kryesor i regjistrimit përfundon nëse planifikoni të vazhdoni të përdorni emrin. Nëse nuk e rinovoni, mund ta humbni privilegjin e përdorimit të saj. Regjistrimi nuk ju jep të drejtën për ta mbajtur emrin përgjithmonë.

Mit: Duhet të jeni një kompani rezidente për të regjistruar një emër domain.

Fakt: Çdokush, pavarësisht nëse janë apo jo një kompani ose shtetas i atij vendi, mund të regjistrojë një emër domain në shumicën e domeneve të nivelit të lartë (TLD). Megjithatë, disa vende aplikojnë kontrolle shtesë për individët që përpiqen të regjistrojnë emrat e domeneve në TLD të atij vendi. Për sa i përket Shqiperise nuk ka kufizime.

Mit: Ju mund të beheni të pasur shpejt duke blerë dhe pastaj rishitur emrat e domain-it.

Fakt: Mund të bësh para duke blerë dhe shitur emra të domain-it, dhe ekziston një industri e tërë e domainerëve, profesionet e të cilëve mbijetojnë nga kjo praktikë. Megjithatë, miti më i përhapur është se një emër unik i domain do t’ju bëjë të pasur. Është e vërtetë që disa emra domainesh kanë shitur për shuma të mëdha parash, dhe disa kanë ndryshuar edhe duart për mbi 1 milion dollarë. Megjithatë, është e rëndësishme të kuptohet se edhe mbi 90% e fushave që janë për shitje nuk gjejnë kurrë një blerës.

Mit: Ju duhet një faqe interneti për të zotëruar një emër domain.

Fakt: Ju mund të regjistroheni emrat e domeineve për një faqe interneti të projektuar, ose mund të regjistroni domeinet dhe të mbani ato vetëm. Nëse blini një emër domain dhe më vonë vendosni që dëshironi ta përdorni atë për një faqe interneti, ju mund të drejtoni direkt emrin në faqen tuaj të re.

Mit: Kur të regjistroni një emër domain, ju merrni edhe një faqe interneti.

Fakt: Një faqe interneti nuk është diçka që ju merrni automatikisht kur regjistroheni një emër domain. Një faqe interneti kërkon një  kompani hostimi që do të ruajë skedarët tuaj në serverat e tyre dhe ta bëjë këtë faqe të aksesueshme në internet.

 

PËRGJIGJU