SHPËRNDAJE

Duke parë se faqa juaj ka kaluar në gjëndjen offlinemund të jetë një përvojë shumë e keqe. Sidoqoftë, vetëm për shkak se faqja juaj po dobësohet nuk do të thotë se ka diçka të gabuar me faqen tuaj, ose se nuk mund të bëni asgjë për këtë.

Mënyra më e mirë për të parandaluar që faqja juaj të shkojë offline është të ndërmarrë veprime parandaluese. Por, nëse fatkeqësia ndodh dhe faqja juaj tashmë është jashtë linje(offline), ka hapa që mund të merrni.

Më poshtë do të mësoni përse faqet e internetit shkojnë offline dhe çfarë mund të bëni për të. Mos prisni derisa të jetë tepër vonë, zbatoni hapat e mëposhtëm për të siguruar që biznesi juaj të mos vuajë për shkak të këtij problemi.

 

1.Pse faqet e internetit shkojnë drejt gjëndjes offline?

Ka arsye të panumërta përse faqet e internetit aktualisht shkojnë në gjëndjen offline. Nëse do të kishte vetëm një shkak rrënjësor, problemi tashmë do të zgjidhej. Nëse faqja juaj shkon offline mos mendoni se ju ndodh vetëm juve, edhe faqet masive si Facebook dhe Twitter përjetojnë ndërprerje të rrjetit herë pas here.

Ka disa arsye të zakonshme që faqja juaj mund të jetë offline, nëse jeni duke përjetuar një situatë joproduktive në faqen tuaj, atëherë një nga çështjet më poshtë mund të jetë fajtori.

1. Mirëmbajtja e serverit
Ndonjëherë faqja juaj e internetit do të zgjidhet offline qëllimisht; kjo nuk është një arsye për t’u shqetësuar. Web hostët duhet të përditësojnë programet e tyre të serverit dhe nganjëherë kjo mund të shkaktojë ndërprerje të shërbimit.

Zakonisht, mirëmbajtja e serverit bëhet gjatë orëve të trafikut të ulët. Por, në varësi të vendndodhes së hostit tuaj, kjo mund të ndodhë gjatë kohës së pikut për ju, megjithatë, është shumë e vështirë.

2. Server i Mbingarkuar 
Në varësi të hostit tuaj, faqja juaj mund të jetë offline sepse jeni duke përjetuar një rritje të trafikut. Nëse paketa hosting që keni zgjedhur nuk është e pajisur për të trajtuar vëllime të mëdha të trafikut, atëherë kjo mund të jetë çështja.

Sidoqoftë, faqja e juaj mund të dobësohet nëse po shfrytëzoni një plan hosting të përbashkët dhe faqet e tjera në të njëjtin server po përjetojnë një rritje të trafikut. Kjo njihet si efekti i keq i fqinjit. Shumica e web hosts përpiqen për të ndaluar këtë nga ndodhin, por është ende e mundur.

3. Gabime në Kodimin e faqes
Gabimet teknike mund të thyejnë faqen tënde dhe ta nxjerrin atë jashtë linje. Për shembull, nëse po përdorni WordPress, një linjë e vetme e humbur e kodit mund të thyejë faqen tënde. Nëse po merr një mesazh gabimi që nuk lidhet me serverin tënd, atëherë ndoshta është një gabim në faqen tënde si një problem me plugins ose theme-s.

4. Sulmi i Faqes
Sulmet DDoS ndodhin kur një haker dërgon një përmbatje drejt trafikut në faqen tuaj në mënyrë që ta sjellë atë jashtë linje. Nëse nuk keni protokollet e duhura të sigurisë në vendndodhje të faqes tuaj, jeni duke e lënë derën hapur për hakerat të marrin kontrollin ose të heqin faqen tuaj.

5. Hosting pa pagesë
Nëse faqja e juaj nuk është problem, atëherë ka një shans të mirë që të jetë hosti juaj. Kjo mund të ndodhë sepse hosti juaj aktual nuk mund të trajtojë nivelet ekzistuese të trafikut. Ose, ata janë vetëm një klient me cilësi të ulët dhe kanë joproduktivitet të konsiderueshëm.Kjo ndodh shumë me shërbime të lira hosting.

2. Si për ta parandaloni dobësimin ose shkatërrimin e faqes suaj  

Për fat të mirë, mbajtja e faqes suaj në internet është kryesisht brenda kontrollit tuaj. Më poshtë do të mësoni disa masa proaktive që mund të ndërmerrni për të siguruar që faqja juaj të mbetet në internet kur ju nevojitet më së shumti.

1. Zgjidhni një host të sigurt
Hosti që zgjidhni do të luajë një rol të madh në kohën e përdorimit të faqes suaj të internetit. Zgjidhni një host me cilësi të ulët dhe ju do të rrisni rrezikun që faqja juaj të shkojë offline. Një nga faktorët më të mëdhenj në zgjedhjen e hostit të duhur është se sa trafik merr në vendin tënd. Ju do tju duhet një host që mund të trajtojë ose një vëllim të qëndrueshëm të trafikut ose një vëllim të madh në trafik. Mësoni më shumë rreth WebHost.al dhe garancisë sonë..

2. Konsideroni një CDN
CDN-të mund të ndihmojnë për të përmirësuar faqen tuaj në disa arena të ndryshme. CDN-të mund të veprojnë si buffer gjatë kohës së pikut të trafikut dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e sulmeve DDoS. CDN-të si Cloudflare janë të lirë të fillojnë me të dhe mund të përmirësojnë shumicën e mjediseve ekzistuese të hostit.

3. Mbajeni faqen tuaj të update-uar
Nëse keni ndonjë temë ose shtojcë që janë jashtë datës, ju rrezistoni të dilni hapur nga faqja juaj për sulm. Sigurohuni që po përditësoni të dy temat dhe shtojcat tuaja rregullisht.

4. Konsideroni një Shërbim Monitorimi
Ju mund të blini një shërbim të monitorimit të faqes që do t’ju njoftojë sa herë që faqja juaj shkon offline. Nëse nuk jeni i sigurt nëse faqja juaj është offline ose jo, një shërbim i tillë mund të ndihmojë në diagnostikimin e problemit.

5. Mbani Domain tuaj dhe Hosting të update-uar
Ndonjëherë, diçka e vogël sa të harrosh për të rinovuar emrin tënd të domain-it ose hosting-in mund ta shkatërojë faqen tuaj. Kjo mund të shmanget lehtësisht. Sigurohuni që të vendosni emrat e domain dhe emrave të domain-it në rinovimin automatik.

 

3. Çfarë duhet të bëni nëse faqja juaj është e rrëzuar?

Nëse vjen fatkeqësia dhe faqja juaj rrëzohet ka disa gjëra që duhet të bëni para se të panikoni. Më poshtë theksojmë procesin që duhet të kalosh.

1. Verifiko që është Offline
Së pari ju do të dëshironi të verifikoni se është me të vërtetë offline. Kontrolloni faqen tuaj në një shfletues tjetër ose në telefonin tuaj celular. Pyete një mik nëse ata aksesojnë faqen tuaj dhe të shohin nëse ata marrin të njëjtin gabim.

2. Përcaktoni Kauzën
Nëse është e mundur, përpiquni të përcaktoni shkaktarin e ndërprerjes. A keni harruar ta rinovoni domenin tuaj ose hosting? A është gabim në vend? A është  për shkak të një rritje të trafikut? A është gabim i hostit?

3. Kontaktoni Suportin tuaj
Merruni me kontaktet tuaja dhe shihni nëse ata mund t’ju ndihmojnë për të diagnostikuar ose trajtuar çështjen. Një host i sigurtë do të jetë në anën tuaj duke punuar me ju për të rregulluar çështjen me shpejtësi.

4. Njoftoni Përdoruesit
Nëse ke një audiencë të madhe ose njerëz që mbështesin në faqen tënde të internetit, atëherë sigurohuni që t’i njoftoni për çështjen. Ju mund ta bëni këtë ose përmes postës elektronike ose nëpërmjet një postimi në mediat sociale. Mos i lini përdoruesit tuaj në errësirë.

Duke kesh një faqe interneti offline  ndodh me shumicën prej nesh në një kohë ose në një tjetër. Shpresojmë se këshilla e mësipërme mund t’ju ndihmojë të shmangni ndodhjen, ose të minimizoni çdo problem që mund të shkaktojë joproduktivi. Në përgjithësi, është e rëndësishme që të zgjidhni një host që është i pajisur për të trajtuar faqen tuaj dhe do të jetë në ekipin tuaj nëse do të dalin ndonjë çështje.

JINI TE SIGURT ME WEBHOST.AL 🙂

PËRGJIGJU