SHPËRNDAJE

YouTube është duke u kthyer në një nga bizneset më të madha online – dhe jo vetëm për Google (kompania që e zotëron atë) por mbi një miliard njerëz përdorin YouTube çdo ditë për qëllime të ndryshme. You Tube nuk është vetëm formati i Social Media që bazohet në publikimin e video-ve por gjithashtu ja vlen të konsiderohet dhe një mënyrë e mirë për të fituar para.

Na ka ndodhur shpeshherë teksa jemi duke parë një video në You Tube të shfaqen reklama disa sekonda .Natyrisht, disa nga paratë për këto reklama shkojnë për Google.Megjithatë, në disa raste, njerëzit që krijuan video-n marrin diçka. YouTube ka paguar 2 miliardë dollarë për krijuesit e këtyre përmbajtjeve dhe mbajtësit e të drejtave që kanë ndërmarrë hapat e duhur për të kërkuar pjesën e tyre të fitimeve. Nëse po kërkoni të bashkoheni me radhët e tyre, atëherë lexoni artikullin e mëposhtëm.

Kush mund të bëjë para në YouTube?
Tashmë ju kemi njoftuar me lajmin e mirë se: YouTube paguan krijuesit e përmbajtjeve. Lajm i keq është se shumica e njerëzve që ngarkojnë videot në YouTube nuk do të përfitojnë kurrë diçka.Nëse doni të paguheni vërtet pë punën tuaj duhet patjetë ti përkushtoheni. Videot e tua duhet të tërheqin jo vetëm shumë shikues, por edhe shikuesit që janë të gatshëm të angazhohen me reklamat. Kjo do të thotë që ata duhet të shikojnë në fakt një pjesë të mirë të reklamës para se të klikojë në butonin “skip” , ose klikoni në linkun që shfaqet në fund të ekranin gjatë reklamimit. Ata që janë mjaft të popullarizuar mund të arrijnë pikën e fitimit të mijëra parave në faqen e internetit, por është pak e rrallë që arrin atë pikë. Platforma publikon miliarda video, kështu që konkurrenca juaj është mjaft e ashpër. Pra, mos e lini punën tuaj ose bazoni të gjitha shpresat tuaja në të ardhmen nëpërmjet YouTube.

Por nëse ju pëlqen të krijoni video gjithsesi dhe doni të shihni nëse hobi juaj mund të fillojë të paguajë, kjo nuk ju dëmton të ndërmerrni hapat e duhur që bëjnë të mundur që të paguheni nga YouTube.

Shënim: Në fillim të vitit 2018, YouTube bëri ndryshime në Programin e Partnerit. Për të qenë i përshtatshëm për fitim parash, llogaritë duhet të kenë mbledhur 4.000 orë kohë të shikimit gjatë vitit të kaluar dhe të arrijnë 1,000 abonentë. Ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur programin kështu që sapo të arrini këtë prag, mund të fitoni para në YouTube!

7 hapa për të fituar para në YouTube

Nëse doni të paktën një shans për të fituar para në YouTube, këtu është ajo që duhet të bëni.

Hapi 1: Vendosni kanalin tuaj në YouTube.

Nëse tashmë keni një llogari Google, siç bëjnë shumica e njerëzve, atëherë përdorni atë për t’u identifikuar në YouTube. Nëse nuk keni akoma një llogari Google, filloni duke krijuar një dhe pastaj shkoni përpara dhe hyni në YouTube. Sapo të regjistroheni, klikoni butonin Ngarko(Upload) në krye në të djathtë të ekranit dhe do të merrni një prompt për të krijuar një kanal.

 

youtube-upload-button

YouTube Create Channel

 

Kliko “Create Channel” dhe ja dolët ta krijoni kanalin tuaj.

Hapi 2: Krijo një plan tuajin për videot.

Tani duhet të marrësh disa vendime për videot që do të ngarkosh. Nëse vërtet dëshironi të fitoni abonentë dhe të inkurajoni angazhimin, atëherë qëllimi juaj duhet të jetë të ndërtoni një ndjekje të njerëzve që pëlqejnë videot tuaja të mjaftueshme për t’u abonuar në kanalin tuaj dhe të kthehen përsëri dhe përsëri. Prandaj, një plan i mirë video duhet të bëjë disa gjëra:

  • Sigurohuni që ta kuptoni auditorin që dëshironi të arrini.
  • Përfundoni një listë të temave për videot që do t’i pëlqenin auditorit.
  • Krijo një orar për videot e tua. Ju keni më shumë gjasa të fitoni dhe të tërheqni pasuesit tuaj nëse ngarkoni vazhdimisht në intervale të rregullta.

Ju mund të dëshironi të kaloni ca kohë gjatë këtij hapi duke parë disa prej videove më të njohura në hapësirën tuaj për të parë se si reagojnë njerëzit. Ju nuk dëshironi të bëni të njëjtën gjë që krijuesit e tjerë të përmbajtjes po bëjnë, por mund të gjeni disa njohuri për atë që funksionon më së miri për të aplikuar në videot tuaja.

Plani juaj nuk duhet të vendoset përfundimtar, por t’ju ndihmojë të udhëheqni punën tuaj, dhe të afrosh kanalin tënd në YouTube në një mënyrë strategjike që ka më shumë gjasa të paguhet.

Hapi 3: Aktivizo fitimin e parave.

Tani klikoni në ikonën e llogarisë(Account) në këndin e sipërm të djathtë të ekranit dhe pastaj klikoni mbi “Creator Studio”që shfaqet.

youtube-creator-studio

 

Në menynë në anën e majtë të ekranit klikoni në Channel, pastaj zgjidhni Status dhe Features në submenu që hapet nën të. Tashmë ju do të shihni mundësinë për të aktivizuar monetizimin. (Shënim: Mund t’ju duhet të siguroni Google me vendin tuaj përpara se të shfaqet butoni i aktivizimit, thjesht ndiqni udhëzimet që ofron ekrani për ta bërë këtë).

youtube-enable-monetization

Hapi 4: Regjistrohu për Google AdSense.

Pasi të aktivizosh fitimin e parave, klikimi i opsionit të monetizimit(Monetization Option) në menu do tju çojë në një faqe ku mund të fillosh procesin e konfigurimit të llogarisë tënde të Google AdSense ose të lidhësh një llogari që tashmë ke në kanalin tënd. Thjesht zgjidhni “Next” dhe ndiqni udhëzimet për të krijuar llogarinë tuaj.

Hapi 5: Filloni ngarkimin video-ve.

Tani gjërat themelore janë të mbuluara dhe ju keni arritur pjesën e vështirë. Krijo videot që ke vendosur në planin tënd dhe fillo ngarkimin e tyre në kanalin tuaj. Ju sygjerojmë që videot e tua të jenë shumë të mira dhe me cilësi të lartë dhe t’u bëjnë thirrje auditorëve të mëdhenj për të fituar para, kështu që kaloni kohë reale duke punuar për të siguruar që videot tuaja janë veçanërisht edukative, argëtuese ose unike, në mënyrë që ata të fitojnë vëmendje në një hapësirë ​​të mbushur me njerëz.

Hapi 6: Promovoni videot tuaja.

Edhe nëse videot tuaja janë të mrekullueshme, njerëzit nuk do të njihen automatikisht për të ardhur në kërkim për ju. Kërkoni praktikat më të mira për të optimizuar videot tuaja në YouTube për kërkim, kështu që është më e lehtë për njerëzit që t’ju gjejnë në këtë mënyrë. Ndajini videot tuaja në mediat sociale. Bisedoni me miqtë dhe anëtarët e familjes që mund të jenë të interesuar. Nëse njerëzit i duan ata, përfundimisht do të arrini një pikë kthese ku abonentët tuaj fillojnë të bëjnë disa nga promovimet për ju.

Hapi 7:Kushtojini vëmëndje analytics

Në fillim, analytics juaj nuk do t’ju tregojë aq shumë. Megjithëse ju merrni gjithnjë e më shumë shikues, do të jeni në gjendje të përdorni YouTube Analytics tuaj për të gjetur se cilat lloje të videos ose temave marrin rezultatet më të mira – si në aspektin e shikimeve dhe angazhimit. Gjithashtu do të mund të kuptosh pak se cili është audienca juaj dhe se si po gjejnë rrugën e tyre për videot tuaja, në mënyrë që të përmirësoni përpjekjet tuaja të promovimit bazuar në atë që po funksionon. Përdorni këtë informacion për të përmirësuar vazhdimisht planin tuaj të videos. Sa më mirë të realizohen videot tuaja, aq më shumë do të jeni në gjendje të bëni në afat të gjatë. Mos u habitni nëse nuk bëni shumë përparime në marrjen e parave në YouTube. Nëse keni kënaqësi krijimin e videove tuaja, atëherë nuk do të humbni kohën tuaj edhe nëse nuk arrini kurrë një ditë pagese.

Mbani pritjet tuaja realiste dhe rrini në bërjen e videove të një lloji që e dini që do të shijoni krijimin tuaj, kështu që mundësia për të fituar para do të jetë thjesht një bonus i mirë nëse ose kur e arrini atë.

PËRGJIGJU