SHPËRNDAJE

Kurrë mos kini frikë të nisni një biznes tuajin online vetëm se trembeni nga ideja e kirijimit të faqes suaj. Le të shqyrtojmë se si të ndërtojmë një faqe interneti në WordPress me shpenzime minimale, dhe të filloni të ndërtoni prezencën tuaj në internet.

Çfarë është WordPress?

WordPress është një nga sistemet më të njohura të menaxhimit të përmbajtjes (CMS) në dispozicion në botën kibernetike. Ndërsa kjo mund të tingëllojë shumë teknike, është vërtet mjaft e thjeshtë. Një sistem i menaxhimit të përmbajtjes bën pikërisht këtë – menaxhon mënyrën se si shfaqet përmbajtja juaj. Kjo është fantastike për këdo që dëshiron të krijojë ose të mbajë një faqe interneti pa pasur nevojë të mësojë arrat dhe bulonat e mënyrës për ta bërë atë punë.

 WordPress është një mundësi e mirë për ndërtimin e një faqe fleksibile pa qënë nevoja të dini të kodoni.

Image result for wordpressNjë faqe e WordPress ju lejon të keni një faqe interneti moderne dhe të lehtë për t’u përdorur me të gjitha llojet e karakteristikave pa pasur nevojë të mësoni ndonjë programim kompjuterik ose kodim.

Kush mund të përdorë WordPress?

Kushdo! WordPress nuk është vetëm për bizneset, apo thjesht një platformë për blogerët. WordPress punon shumë për këta njerëz, por është e mirë edhe për të tjerët.Persona që dëshiron një faqe interneti të familjes së tyre për të shpërndarë fotot e fëmijëve të tyre, fotografiët që dëshironi ti ruani në një portofol online, ose forume në internet që ju keni dashur gjithmonë të diskutoni mbi tema të ndryshme.

Ju mund të krijoni të gjitha këto lloje të faqeve të internetit dhe më shumë me WordPress.

OK, por si funksionon WordPress?

WordPress website është më e lehtë për të menduar në lidhje me shtresat. WordPress është shtresa kryesore e qendrës. Është korniza në të cilën mbështetet gjithçka tjetër. Përmbajtja e faqes suaj (teksti, imazhet, videot, etj.) Përbëjnë shtresën tjetër. Kjo është pjesa më e rëndësishme e faqes suaj të internetit dhe ku dëshiron të përqendrohesh.

Shtresa më e jashtme është tema(theme), e cila është dritarja e veshjes se si shfaqet përmbajtja juaj.

Bukuria e WordPress është që ju lehtë mund të shtoni përmbajtje pa pasur nevojë të ndryshoni strukturën tuaj thelbësore.

Ju mund të zgjeroni, hiqni ose redaktoni pa ndonjë ndryshim në funksionalitetin tuaj. Ju gjithashtu mund të zgjidhni të ndryshoni pamjen tuaj (dmth. Temën tuaj të WordPress-it) pa humbur ndonjë përmbajtje ose përsëri, duke ndryshuar strukturën. WordPress trajton se si të shfaqë të gjitha për ju, kështu që të gjithë ju duhet të shqetësoheni për atë që duhet të shfaqni.

Komponenti përfundimtar “i madh” i çdo faqe interneti të WordPress që vlen të përmendet janë shtojcat (plugins). Këto janë copa të vogla shtesë të kodit që mund t’i shtoni (ose lidhni INto) faqen tuaj të internetit për të shtuar funksionalitete jo standarde. Mendoni për telefonin tuaj celular – disa funksione si thirrja ose ruajtja e kontakteve tuaja janë përfshirë si pjesë e softuerit standard të telefonit. Kur doni që telefoni juaj të ketë aftësi shtesë (për shembull, duke luajtur muzikë nga Pandora), instaloni një aplikacion.

Plugins janë si aplikacione për faqen tuaj të WordPress.

Çfarë ju nevojitet për të ndërtuar një faqe interneti në WordPress

Ka dy komponente kryesore për çdo faqe interneti: emri i domain  dhe hosting. Emri i domain është se si njerëzit hyjnë në faqen tuaj. Hostimi i referohet kompjuterëve fizikë që ruan dosjet e tua të internetit.

Për të krijuar faqen tuaj të parë të WordPress, do t’ju duhet një emër domain dhe hosting. Dhe sigurisht, do t’ju duhet të shkarkoni WordPress.

Ka disa gjëra të tjera që ju nevojiten për të marrë dhe duke u nisur nga uebfaqja juaj:

Përmbajtja – Çfarë do të thoni?
Imazhet – Sepse një website i gjithi me tekst do të jetë tepër i mërzitshëm.
Temat(theme) – WordPress vjen me disa standarte të instaluara, dhe ka shumë tema falas për të zgjedhur përtej mundësive të parazgjedhura. Nëse preferoni një model të caktuar, ekzistojnë gjithashtu tema për blerje nga burimet në internet si ThemeForest.

Si ta krijoj faqen në WordPress?

Mënyra më e lehtë për të krijuar WordPress është të filloni me një llogari hosting të krijuar posaçërisht për faqet e internetit të WordPress. Me një llogari në WEBHOST.AL, për shembull, WordPress është instaluar tashmë për ju.

Shumë hostë do të ofrojnë një opsion klikimi ose drejtime të thjeshta për të instaluar WordPress direkt nga paneli i tyre i kontrollit(Cpanel). Edhe pa këto, çdo llogari hosting do t’ju lejojë të përdorni WordPress, me kusht që të keni një databazë në të cilën të ruani informacionin e sitit dhe një vend për të ngarkuar skedarët e WordPress-it.

Krijo një databazë

Kontrolloni me hostin tuaj për të parë nëse mund ta instaloni WordPress automatikisht. Nëse keni nevojë ta instaloni manualisht, hyni në cPanel (ose portal të ngjashëm) për të menaxhuar hostingun tuaj. Kliko për të krijuar një bazë të dhënash MySQL për faqen tuaj te internetit.

Create a WordPress Database

Emërtoni databzën dhe krijoni një përdorues për të shkuar së bashku me bazën e të dhënave. Shënoni emrin e bazës së të dhënave, emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin e përdoruesit – do t’ju nevojiten më vonë.

Ngarko skedarët WordPress.
Shkarkoni versionin më të fundit të WordPress nga WordPress.org dhe hapni dosjet. Duke përdorur ose File Manager tuaj për llogarinë tuaj të pritjes ose një klient FTP, ngarkoni të gjitha dosjet e WordPress në host tuaj të internetit.

Upload WordPress Files

Kur të mbaroni ngarkimin, duhet të keni një strukturë të dosjeve që duket e ngjashme me këtë:

WordPress Folder Structure

Instalo WordPress.

Për hapin përfundimtar, shkoni te një shfletues web dhe vizitoni faqen tuaj të internetit në çfarëdo emri të domain që keni zgjedhur. Procesi i instalimit duhet të fillojë automatikisht për ju, duke ju kërkuar që të zgjidhni një gjuhë.

WordPress Language Setting

Fusni kredencialet tuaja.
Mos harroni ato kredenciale që kemi ruajtur nga më herët? Këtu është ajo ku do t’ju duhet. Futni emrin e bazës së të dhënave, emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin e përdoruesit në kutitë e duhura. Shumica e hostëve do të përdorin localhost për emrin e strehuesit. Nëse jeni i pasigurt, web host juaj mund të ofrojë këtë informacion. Vazhdoni instalimin.

Install WordPress

Vendosni  emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin.

Këtu, ju do të vendosni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin që do të përdorni për të hyrë në faqen tuaj të re të WordPress. Është një ide e mirë të përdorësh një emër përdoruesi tjetër përveç “admin”. Ky është emri i përdoruesit të parazgjedhur, dhe për këtë arsye rrit shanset që faqja juaj të hakohet më vonë. Jepni faqen tuaj te internetit një titull nëse dëshironi dhe vazhdoni instalimin.

WordPress Username and Password Settings

Kaq ishte! WordPress tani është instaluar. Ju hyni në dashboard e përdoruesit tuaj në emrin tuaj domain / wp-admin. Kjo është ajo ku ju do të hyni duke përdorur emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin që sapo keni vendosur. Ky dashboard është qendra për të gjitha gjërat WordPress.

 

Njohja me panelin e kontrollit WordPress

Nga pult-i i WordPress-it, ju mund të kontrolloni çdo aspekt të faqes suaj të internetit. Të gjitha pjesët kryesore janë të vendosura në menynë në të majtë. Nën secilën prej këtyre titujve kryesorë është një nën-menune e opsioneve.

WordPress Dashboard

Lloji i parë i përmbajtjes që do të diskutojmë janë postimet kundrejt faqeve. Postimet zakonisht përdoren për përmbajtjen që përditësohet shpesh, siç janë artikujt e blogut. Për përmbajtjen që nuk ndryshon aq shpesh, siç është një seksion Rreth meje, është më mirë të përdorësh faqe.

Shumica e temave do të shfaqin postimet tuaja më të fundit sipas parazgjedhjes. Megjithatë, mund ta ndryshoni këtë cilësim për të shfaqur gjithmonë një Faqe nëse dëshironi. Ky opsion, si dhe opsione të tjera – si vendosja e zonës suaj ose ndryshimi i adresës elektronike të administratorit – gjenden nën skedën Settings në menunë e majtë.

WordPress Dashboard Settings

Menuja Apparence është vendi ku do të kontrolloni temën tuaj dhe gjithçka që lidhet me ekranin vizual të faqes suaj të internetit. Këtu mund të zgjidhni një temë, të ngarkoni një temë të re ose të bëni përshtatje për temën që po përdorni.

Install WordPress Theme

Menyja Plugins ju lejon të shihni shtesat e instaluara aktualisht dhe shtoni ato të reja kur dëshironi. Çdo plugin i instaluar aktualisht në faqen e internetit të WordPress-it do të shfaqet në këtë faqe. Megjithatë, vetëm shtojcat që aktivizohen mund të përdoren në faqen tuaj te internetit. Ndonjëherë kur instaloni një plugin, një artikull i ri i menusë do të shtohet në menunë e majtë (temat gjithashtu mund t’i shtoni këto menutë). Shpesh, megjithatë, opsionet e reja do të shtohen në një nga artikujt ekzistues të menusë.

WordPress Plugin Menu

Faqja e mediave është vendi ku mund t’i shikoni, modifikoni ose fshini imazhet që keni shtuar në faqen e internetit të WordPress. Të gjitha imazhet, pavarësisht se ku janë shtuar, do të shfaqen në bibliotekën e medias. Për shembull, mund të shtoni një imazh në një post ose faqe direkt nga ekrani i redaktimit të faqes ose të faqes. Megjithatë, këto imazhe do të shfaqen akoma në galeri. Në anën tjetër, nëse shtoni një imazh direkt në galerinë e medias, është e arritshme nga seksioni Content e faqeve tuaja.

PËRGJIGJU