SHPËRNDAJE

Sot prona virtuale nganjëherë është më e rëndësishme se pasuria fizike e vërtetë. Paramendoni për një minutë se dikush mund të vjedhi emrin doman-in tuaj kryesor – emër i cili është adresa në internet për faqen tuaj të biznesit ose ankorimi i adresës suaj të biznesit. Çfarë do të ndodhë me jetesën tuaj nëse duhet të vendosni frenat për të bërë biznes online, dhe ju duhet të  riemëroni  domenin tuaj të ri? Kjo do ju çonte të nisnit nga fillimi dhe e gjithë puna dhe suksesi juaj do të humbte ose do të zbehej shumë. Kjo është arsyeja pse siguria e domain është kritike.

Për fat të keq, shumë njerëz nuk mendojnë për mbrojtjen ëe domenit të tyre derisa të jetë tepër vonë ndaj ju prezantojmë 5 praktikat më të mira të sigurisë së domain-it tuaj.

Ndiqni këto udhëzime për të mbrojtur një nga pasuritë më të vlefshme të biznesit tuaj, domenin tuaj.

1.Regjistroni emrin e domainit në llogarinë tuaj.

Mos nënvlerësoni rëndësinë e regjistrimit të emrit të domain-it në llogarinë tuaj dhe me identitetin tuaj. Ju mund t’i jepni një punonjësi të besuar ose një webmaster qasje në domain pa iu dhënë atyre qasje në llogarinë tuaj aktuale. Në këtë mënyrë, për shembull, njerëzit tuaj teknik mund të hyjnë në domenin tuaj (ose hosting) për të punuar në faqen tuaj pa pasur mundësi të heqin ato produkte nga llogaria juaj.

Jeta rrallë shkon ashtu siç e planifikon. Mbroni veten nga një ndërprerje e keqe e biznesit me një webmaster që nesër shkëputet së punuari me ju.

Nëse jeni një klient Webhost.al, këtu mund të ndani aksesin në produktet tuaja, por jo në llogarinë tuaj kryesore.

2. Përdorni një fjalëkalim të fortë.

Gjë tjetër që duhet të bëni është të mbrosh llogarinë tënde duke përdorur një fjalëkalim të fortë – një gjë që është pothuajse e pamundur ta mendosh ose të kesh mundësi ta hack-osh për të fituar qasje në llogarinë tënde. Dhe e lehtësoni jetën duke përdorur një password manager.

3. Aktivizo two-factor authentication.

Ndonjëherë, edhe me një fjalëkalim të fortë, njerëzit e “këqij” mund të sulmojnë në llogarinë tënde përmes një teknike të ndërlikuar, si malware ose phishing. Aktivizo two-factor authentitaction për një shtresë shtesë të sigurisë. Kur futni fjalëkalimin, një kod i veçantë, unik do të dërgohet në telefonin tuaj të mençur. Ju do të futni kodin e ri, përveç fjalëkalimit tuaj, çdo herë që hyni në llogarinë tuaj.

 

4. Mbroni adresën tuaj të postës elektronike.

Merrni hap shtesë për të mbrojtur adresën e emailit të lidhur me llogarinë tuaj. Nëse dikush është në gjendje të futet në email-in tuaj, shumë herë ata kanë mundësi për të gjitha llogaritë tuaja të vlefshme. Një kërkim i shpejtë përmes kutisë në hyrje tregon domenet tuaja, llogaritë tuaja bankare, etj. Ajo merr vetëm disa klikime për të marrë një rivendosje të fjalëkalimit – dhe llogaria juaj është komprometuar. Për këtë arsye, mundësimi i dy faktorëve në llogaritë tuaja – duke përfshirë llogaritë tuaja të postës elektronike – është aq e rëndësishme.

5. Kujdes nga përpjekjet për phishing.

Nëse përdorni email , ju mund të jeni në shënjestër për përpjekje për phishing email. Është e vështirë për të mbajtur mbrojtësit tuaj gjatë gjithë kohës, hajdutët vazhdojnë të zhvillojnë metoda më të sofistikuara për të fituar qasje në llogaritë tuaja. Kujdes nga çdo email që merrni, që ju kërkon të klikoni një lidhje që ju sjell në një ekran për të futur emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin. Është gjithmonë më mirë të shkosh drejtpërdrejt në faqen e internetit në fjalë, të verifikosh origjinalitetin e saj dhe të hysh në atë mënyrë.

Këshillë: Përdorni një email për llogaritë tuaja të rëndësishme dhe një tjetër për çdo gjë që është publike, siç është rekordi WHOIS në domenin tuaj. Kjo është informacioni që ballafaqohet me publikun në lidhje me pronarin e emrit të domain-it, ngjashëm me faqet e bardha të librit të telefonit. Përdorni një llogari të veçantë të postës elektronike ose blerjen e domenit të domain-it, i cili fsheh informacionin tuaj të vërtetë mbi WHOIS kështu që është më e vështirë për njerëzit të mashtrojnë me një përpjekje për phishing.

Duke ndjekur këto praktika më të mira për sigurinë e domenit, duhet të jeni në formë të mirë kur bëhet fjalë për mbrojtjen e aseteve tuaja digjitale.

 

 

PËRGJIGJU