SHPËRNDAJE
Teknologjia e shpërndarjes së librit të llogarive, e njohur më mirë si Blockchain, ka potencialin për të eliminuar sasi të mëdha të mbajtjes së të dhënave, duke kursyer para dhe do të përçajë IT-në në mënyra që nuk janë parë që nga ardhja e internetit.

 

Blockchain është gati të ndryshojë IT në të njëjtën mënyrë që, open-source software, bëri një çerek shekulli më parë. Dhe në të njëjtën mënyrë që Linux mori më shumë se një dekadë për t’u bërë një gur themeli në zhvillimin e aplikimit modern. Përsa i përket Blockchain, do të duhen vite për t’u bërë një kosto më e ulët, mënyrë më efikase për të shkëmbyer informacion midis rrjeteve të hapura dhe private.

Sipas Lakhani, hetuesi kryesor i Crowding Innovation Lab dhe NASA Tournament Lab në Institutin Harvard për Shkencat Sociale Sekuestale, miratimi i Blockchain pritet të jetë i ngadalshëm dhe i qëndrueshëm, pasi ndryshimet që ajo sjell fitojnë vrullin. “Konceptualisht, kjo është TCP / IP e aplikuar në botën e biznesit dhe transaksioneve,” tha Lakhani në një intervistë. “Në vitet ’70 dhe ’80, TCP / IP nuk ishte e imagjinueshme të ishte aq i fuqishëm dhe i shkallëzueshëm sa ishte. Tani, e dimë se TCP / IP na lejon të gjithë këtë funksionalitet modern që marrim për të dhënë në internet.

“Blockchain ka potencial të njëjtë.”

Çfarë është Blockchain? 

Së pari dhe më kryesorja, Blockchain është një libër elektronik publik – i ngjashëm me një bazë të dhënash relacionale – që mund të ndahet hapur mes përdoruesve të ndryshëm dhe që krijon një regjistër të pandryshueshëm të transaksioneve të tyre, secila herë e vulosur dhe e lidhur me atë të mëparshme. Çdo rekord dixhital ose transaksion në fije quhet bllok, dhe lejon një grup të hapur ose të kontrolluar të përdoruesve për të marrë pjesë në librin elektronik. Çdo bllok lidhet me një pjesëmarrës të veçantë.

Blockchain mund të përditësohet vetëm me konsensus midis pjesëmarrësve në sistem, dhe kur futen të dhëna të reja, ajo kurrë nuk mund të fshihet. Blockchain përmban një rekord të vërtetë dhe të verifikueshëm të çdo transaksioni të bërë ndonjëherë në sistem.

Blockchain nuk është një teknologji e vetme. Përkundrazi, kjo është një arkitekturë që lejon përdoruesit e ndryshëm të bëjnë transaksione dhe pastaj krijon një rekord të pandryshueshëm të këtyre transaksioneve.

Blockchain

Ndërkohë që ka potencial të madh, teknologjia blockchain është në fillimet e saj dhe CIO-të dhe homologët e tyre të biznesit duhet të presin pengesa në vendosjen e teknologjisë, duke përfshirë mundësinë reale për bug-et serioze në softuer.

Për shembull, një nga platformat më të përhapura të bllokimit, Ethereum, nuk mbështet përdorimin e pikave dhjetore në skenarin e tij për kontrata të zgjuara (vetë ekzekutuese). Ata që kodojnë një rrjet bllokues duhet të krijojnë një zgjidhje.

Fondacioni Linux ka krijuar mjete për ndërtimin e rrjeteve të bashkëpunimit blockchain. Dhe në muajin korrik, zhvilluesi i softuerit me kod të hapur zbuloi Hyperledger Fabric 1.0, një mjet bashkëpunimi për ndërtimin e rrjeteve të biznesit të bllokut të shpërndarjes, siç janë kontratat e zgjuara.

Pse blockchain tani po merr shumë lëvizje? Me një fjalë, Bitcoin. Bitcoin është cryptocurrency shumë e përhapur, një metodë e bartjes së pagesave mbi një rrjet që  përdor bit dixhitale dhe encryption. Kjo ishte e para e decentralizuar kur u krijua në vitin 2009. Format e tjera të cryptocurrency ose parave virtuale, siç është Ether , gjithashtu kanë hapur dhe kanë hapur vende të reja për shkëmbimet monetare ndërkufitare .

Termi bitcoin ishte i pari … mirë, i shpikur në vitin 2008 kur Satoshi Nakamoto (ndoshta një pseudonim për një ose më shumë zhvillues) shkroi një letër për një “version peer-to-peer të parave elektronike që do të lejonte pagesat në internet të dërgoheshin direkt nga njëra palë në tjetrën pa kaluar nëpër një institucion financiar “.

Image result for blockchain

 

Çfarë bën blockchain?

Si një rrjet peer-to-peer, i kombinuar me një server të shpërndarjes së kohës, bazat e të dhënave të blockchain mund të menaxhohen në mënyrë autonome për të shkëmbyer informacion ndërmjet partive të ndryshme. Nuk ka nevojë për një administrator. Në të vërtetë, përdoruesit blockchain janë administratori.

Përveç kësaj, rrjetet blockchain mund të përdoren për “kontrata të zgjuara”, ose skripta që ekzekutohen automatikisht kur plotësohen disa kushte. Për shembull, përdoruesit e  e këmbimit Ethereum’s Ether duhet të plotësojnë kushtet e paracaktuara që provojnë se dikush zotëron kriptokalitetin dhe ka autorizim për të dërguar paratë që pretendojnë të kenë. Përveç kësaj, përdoruesit e shumëfishuar të bllokut mund të krijojnë kontrata që kërkojnë më shumë se një grup inputesh për të shkaktuar një transaksion.

Një shembull: transaksionet e pasurive të paluajtshme kërkojnë ndërprerjet midis blerësve, shitësve dhe institucioneve të tyre financiare.

blockchain how it worksÇdo rekord ose transaksion dixhital në librin elektronik quhet bllok. Kur të përfundojë një bllok, krijon një kod unik të sigurt që e lidh atë me bllokun e ardhshëm.

Sa i sigurt është blockchain?

Ndërkohë që asnjë sistem nuk është “i padisponueshëm”, topologjia e thjeshtë e blockchain është më e sigurt sot, sipas Alex Tapscott, CEO dhe themelues i Northwest Passage Ventures, një firmë sipërmarrëse që investon në kompanitë e teknologjisë blockchain.

“Në mënyrë që të lëvizin ndonjë vlerë me çdo lloj blockchain, rrjeti [i nyjave/nodes] duhet së pari të pajtohet që transaksioni është i vlefshëm, që do të thotë që asnjë njësi e vetme nuk mund të hyjë dhe të thotë një mënyrë apo tjetrën nëse ndodh ose jo një transaksion , “Tha Tapscott. “Për të hack-uar atë, ju nuk do të keni vetëm të hack-oni një sistem si në një bankë …, ju do të duhet të hack-oni çdo kompjuter të vetëm në atë rrjet, i cili po lufton kundër jush duke bërë këtë”.

Burimet informatike të shumicës së blochains janë të jashtëzakonshme, tha Tapscott, sepse nuk është vetëm një kompjuter, por shumë. Për shembull, bllokimi i Bitcoin shfrytëzon diku nga 10 deri në 100 herë më shumë energji kompjuterike krahasuar me të gjitha fermat që shërbejnë Google.

Blockchain

“Pra, përsëri, [nuk është e pahackushme], por dukshëm më mirë se çdo gjë që kemi dalë sot”, tha Tapscott.

 

PËRGJIGJU