SHPËRNDAJE

1. Zgjidhni një host cilësor
Ju mund të mendoni për web host-in si rruga e faqes tuaj në internet. Një kompani hostimi potente mund të ndikojë në performancen e faqes tuaj, besueshmërinë e saj , dhe madje sa i lart renditet në motorët e kërkimit.

Një host cilësor do të përditësojë vazhdimisht shërbimin, softuerin dhe mjetet e tij, për t’iu përgjigjur kërcënimeve të fundit dhe për të eleminuar shkeljet e mundshme të sigurisë.

Web hostat shpesh ofrojnë veçori të ndryshme të sigurisë, të tilla si certifikata SSL / TLS dhe mbrojtja DDoS. Nëse pritësi juaj ofron mbështetje të besueshme, 24/7, gjithmonë do të keni dikë që t’ju ndihmojë.

2. Kaloni faqen tuaj në HTTPS

HTTP është protokolli që transferon të dhëna në mes të faqes suaj dhe çdo shfletuesi që përpiqet të ketë akses në të.  Për ta kaluar faqen tënde në HTTPS, së pari do të duhet një çertifikatë SSL / TLS. Ajo i komunikon vizitorëve tuaj që faqja juaj është e ligjshme dhe që të dhënat e saj janë të koduara siç duhet.

Sapo të keni një certifikatë SSL / TLS të instaluar në faqen tuaj, thjesht do të duhet të implementoni HTTPS.

 

3. Siguroni të dhënat e hyrjes 

Eshtë me të vërtetë e rëndësishme të zgjidhni te dhënat e identifikimit tuaj me kujdes. Kjo e bën më të vështirë për të panjohurit të hyjnë në faqen qe zotëroni.

Kur krijoni faqen tuaj, do t’ju jepet mundësia për të krijuar një emër përdoruesi dhe fjalëkalim identifikimi. Emri i përdoruesit do të prezantohet si admin, edhe pse mund ta ndryshoni atë nëse dëshironi. Fjalëkalimi jua, është shumë i rëndësishëm, dhe ju do të dëshironi të zgjidhni një të fortë.

4. Aktivizoni Firewall për ueb

Ju ndoshta jeni njohur me konceptin e një firewall – një program që ndihmon për të bllokuar të gjitha llojet e sulmeve të padëshiruara.  Një Aplikacion Web Firewall (WAF) është thjesht një firewall projektuar posaçërisht për faqet e internetit.

Ai do të funksionojë si një pengesë midis faqes tuaj të internetit dhe pjesës tjetër të uebit duke monitoruar veprimtarinë hyrëse,duke zbuluar sulmet malware dhe ngjarje të tjera të padëshiruara dhe bllokon çdo gjë që mund të konsiderohet rrezik.

5. Zbatimi i autentifikimit

Autentifikim me dy faktorë përfshin përdorimin e një smartphone ose pajisje të tjera për të verifikuar hyrjen tuaj. Së pari, ju do të vizitoni faqen tuaj të WordPress dhe shkruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin si zakonisht. Pastaj, një kod unik do të dërgohet në pajisjen tuaj celular, të cilën do t’ju duhet ta siguroni për të përfunduar hyrjen. Kjo ju mundëson të dëshmoni identitetin tuaj duke treguar se keni akses në diçka unike, siç është një telefon ose tablet.

6. Shtoni shtojca dhe tema te reja, përditesojini ato 

Duhet të jeni shumë të kujdesshëm në lidhje me temat dhe shtojcat që vendosni të shtoni në faqen tuaj. Secila duhet të verifikohet për tu siguruar që është një opsion i fortë dhe që nuk do të shkaktoje probleme në faqen tuaj.

  • Kontrolloni vlerësimet e përdoruesve dhe kritikat për të mësuar nëse njerëzit e tjerë kanë pasur një përvojë të mirë me shtojcën ose temën në fjalë.
  • Hidhni një sy se si kohët e fundit shtojca ose tema është përditësuar. Nëse ka kaluar më shumë se gjashtë muaj, gjasat janë se nuk është aq e sigurt.
  • Instaloni shtojca të reja dhe temat një nga një, kështu që nëse diçka shkon keq ju do të dini se cili ishte shkaku. Gjithashtu, sigurohuni që të kopjoni faqen tuaj përpara se të shtoni diçka në të.
  • Merrni shtojcat dhe temat tuaja nga burime të besueshme, të tilla si WordPress.org Theme dhe Directories Plugin, ThemeForest dhe CodeCanyon, dhe faqet e tjera të besueshme.

7. Mbani numrin e përdoruesve të ulët

Mund të dëshironi që autorët tjerë të kontribuojnë me përmbajtje, ose ju mund të keni nevojë për njerëz që t’ju ndihmojnë në redaktimin e përmbajtjes dhe menaxhimin e sitit tuaj. Kjo mund të jetë e dobishme në shumë mënyra dhe nganjëherë është e nevojshme por, është gjithashtu një rrezik i mundshëm i sigurisë.

Sa më shumë njerëz që logohen në faqen tuaj, aq më i lartë është shansi që dikush do të bëjë një gabim ose një përdorues të shkaktojë problem. Për këtë arsye, është e sugjeruar ta mbani sa më të ulët numrin e përdoruesve në faqen tuaj. Në veçanti, përpiquni të kufizoni numrin e administratorëve.

8. Mbështetni rregullisht faqen me backups

Ruajtja e faqes tuaj në mënyrë të rregullt është mënyra më e thjeshtë dhe më e mirë për ta mbrojtur atë në rast të një fatkeqësie. Nëse keni një kopje rezervë të dobishme, mund ta riktheni faqen tuaj në mënyrën se si ishte para se të ishte dëmtuar. Kjo do t’ju ndihmojë të rregulloni çështjen dhe të lëvizni sa më shpejt që të jetë e mundur.

 

PËRGJIGJU