SHPËRNDAJE

Nëse po ndërtoni një faqe interneti, duke marrë një anëtar të ekipit tuaj për ta bërë atë, ose duke marrë një kompani të dizajnit ,ndoshta po pyesin veten se ku duhet të filloni.

Ju dëshironi që njerëzit të vizitojnë faqen tuaj, kështu që ju duhet ta bëni të lehtë për tu gjetur. Mjetet që tani janë në dispozicion bëjnë të mundur për këdo që të ndërtojë një faqe interneti. Pra, së pari, le të fillojmë me bazat:

Çfarë është një domain?

Pra, në fillim -duhet gjetur emri faqes suaj të internetit. Një domain përfshin emrin tuaj të zgjedhur të ndjekur nga një TLD – .al, .com, .org., .net etj.

Ju blini një emër domaini zakonisht për një periudhë vjetore edhe pse ndonjëherë ju mund t’i regjistroheni ato edhe për më gjatë. Kjo ju jep kontroll ekskluziv mbi përdorimin e domain-it.

Si të zgjidhni një domain? 

Emri do të varet nga biznesi juaj, duke e bërë atë të njohur për vizitorët ose klientët tuaj të internetit. Përsa i përket TLD-së ju keni një numër opsionesh.

Çfarë është Hosti dhe përse duhet?

Gjë tjetër që ju nevojitet për faqen tuaj të internetit është hostimi i saj. Hosti është vendi në internet ku do të jetë faqja juaj – dosjet, teksti, imazhet, videot dhe bazat e të dhënave janë të gjitha sendet e ruajtura në hostin tuaj të faqes.

Kur një vizitor shkon në faqen tuaj të internetit ata hyjnë në hostin tuaj në mënyrë që të marrin faqet tuaja të uebit. Pa ‘web hosting’, ju nuk mund të keni një faqe interneti.

Opsionet e ndryshme të hostimit janë në dispozicion, në varësi të madhësisë së faqes suaj dhe vëllimit të trafikut.

  • Pasi të keni emrin tuaj të domain dhe hostimin tuaj ju mund të filloni ndërtimin e e faqes. Për ta bërë këtë do t’ju duhet të zgjidhni një platformë të caktuar. Këtu janë opsionet kryesore:

Ndërtuesi i faqes së internetit – ndërtuesit e faqes përdorin një ndërfaqe ‘drag and drop’ për t’ju ndihmuar të merrni faqen tuaj të internetit bukur e shpejt dhe pa nevojën për të mësuar kod. Për shembull, futja e një formulari të kontaktit në faqen tuaj të internetit është aq e lehtë sa mjafton ta zvarritësh atë element në vend.
WordPress – nëse doni më shumë kontroll mbi atë se si duket dhe funksionon faqja juaj, ose keni nevojë për funksionalitet që nuk mund të shpërndahen lehtë përmes një ndërtuesi të faqes, WordPress është një opsion. Është platforma më e popullarizuar e ndërtimit të faqeve në internet.
Shërbimet e dizajnimit –  mund të merrni dikë tjetër për të hartuar faqen tuaj për ju. Kjo ju jep më të mirën nga çdo gjë – një faqe interneti të dizajnuar në mënyrë profesionale me të gjitha funksionalitetet që ju nevojiten, dhe pastaj mjetet që ju të mund të menaxhoni dhe përditësoni sapo të ndërtohet.

Marrja e vizitorëve në faqen tuaj të re

Pasi të keni ndërtuar faqen tuaj te internetit detyra tjetër është që të gjeni njerëzit për ta vizituar. Për të lehtësuar këtë proces ju mund të shtoni URL-në tuaj në nënshkrimin e postës elektronike, profilin tuaj në Facebook dhe faturat tuaja. Por kjo zakonisht nuk është e mjaftueshme, prandaj këtu janë disa opsione të tjera që do t’ju ndihmojnë të rrisni nivelet e trafikut.

  • Regjistrimi i Google My Business – kjo ndihmon në rritjen e dukshmërisë së biznesit tuaj në rezultatet e kërkimit të Google, Google Maps.
  • Bing Places for Business – diçka e ngjashme, por në motorin e kërkimit Bing.
    Google AdWords – gjithashtu mund të paguani për reklama në Google. AdWords punon në bazë paguaj-per-klikim kështu që paguani vetëm kur dikush viziton faqen tuaj te internetit.
  • Facebook – në varësi të biznesit tuaj, reklama në Facebook mund të jetë gjithashtu një burim i qëndrueshëm i trafikut
  • SEO – së fundi, ju mund të punoni në optimizimin e kërkimit tuaj të kërkimit për të përmirësuar renditjen tuaj në rezultatet e kërkimit.

 

PËRGJIGJU