SHPËRNDAJE

Inteligjenca artificiale (AI) nuk është një koncept i ri. Fusha moderne e AI-së erdhi në ekzistencë në vitin 1956, por u deshën disa dekada punë për të bërë përparim të dukshëm drejt zhvillimit të një sistemi AI dhe duke e bërë atë një realitet teknologjik.

Sot, AI(Artificial Intelligence) dhe “machine learing” janë të zakonshme, veçanërisht në botën e biznesit. Shumica prej nesh ndërveprojnë me AI në një formë apo një tjetër në ditë, por e vërteta është se ka aplikime të mëdha të teknologjisë, nga të zakonshmet në befasueset. Ndërsa AI dhe “machine learning: përhapen më tej, ato po bëhen një domosdoshmëri për bizneset që duan të ruajnë një avantazh konkurrues.

1.AI dhe biznesi sot

Përveçse shërben si një zëvendësim për njohurinë dhe inteligjencën njerzore, AI shihet përgjithësisht si një mjet mbështetës për njerëzit.

AI është e aftë të përpunojë dhe analizojë gjetjet e të dhënave shumë më shpejt se truri i njeriut. AI pastaj mund të kthehej në mënyrë të sintetizuar zgjidhjet e mundëshme  të veprimit dhe t’i paraqesë ato te përdoruesi. Në këtë mënyrë, njerëzit mund të përdorin AI për të ndihmuar të marrin parasysh pasojat e mundshme të çdo veprimi dhe për të përmirësuar procesin e vendimmarrjes.

“AI është vazhdimësia e dytë e softuerit”, tha Amir Husain, themelues dhe CEO i kompanisë për machine learning SparkCognition. “Është një formë e softuerit që merr vendime të veta, që është në gjendje të veprojë edhe në situata që nuk parashikohen nga programuesit, sepse ajo ka një gjerësi më të gjerë të vendimmarrjes në krahasim me programet tradicionale”.

Machine Learning, e cila është një nënseksion i AI-së që punon për të analizuar të dhënat dhe për të identifikuar modelet, përdoret shpesh në sisteme që kapin sasi të mëdha të të dhënave. Për shembull, sistemet e menaxhimit të energjisë mbledhin të dhëna nga sensorë të vendosur në një sërë asetesh. Gjetjet e mëdha të të dhënave të kapura shpesh kontekstualizohen nga algoritmet e machine learning dhe u dërgohen vendimmarrësve të  për të kuptuar më mirë kërkesat e përdorimit të energjisë dhe mirëmbajtjes.

AI është edhe një aleat i domosdoshëm kur bëhet fjalë për mbrojtjen e kompjuterave, tha Husain.

“Ju me të vërtetë nuk mund të keni mjaft ekspertë të sigurisë kibernetike për të parë këto probleme, për shkak të shkallës dhe kompleksitetit në rritje”, tha ai. “AI po luan një rol në rritje edhe këtu.”

AI po ndryshon gjithashtu sistemet e menaxhimit të marrëdhënieve të konsumatorëve (CRM). Programe si Salesforce ose Zoho kërkojnë një sasi të madhe të ndërhyrjes njerëzore që të mbetet e azhurnuar dhe e saktë. Por, duke aplikuar AI për këto lloj platformash, sistemi normal i CRM-së transformohet në një sistem vetë-përditësues, vetë korrigjimi që qëndron në krye të menaxhimit të marrëdhënies tuaj për ju.

Një shembull tjetër i shkathtësisë së AI-së është në sektorin financiar. Dr. Hossein Rahnama,

“Duke përdorur këtë teknologji, nëse keni një kolateral me bankën dhe është për rinovim në 90 ditë ose më pak … nëse jeni duke ecur nëpër degë, ju merrni një mesazh të personalizuar që ju fton të shkoni në degë dhe të rinovoni blerjen” Tha Rahnama. “Nëse po shikoni një pronë për shitje dhe shpenzoni më shumë se 10 minuta, do t’ju dërgojë një ofertë të mundshme hipotekare.

2.E ardhmja e AI

Pra, si mund të përdoret inteligjenca artificiale në të ardhmen? Është e vështirë të thuhet se si teknologjia do të vazhdojë të zhvillohet, por shumica e ekspertëve i shohin ato pjesë të pandashme duke u bërë edhe më e lehtë për kompjuterët. Kjo do të thotë se robotët do të bëhen jashtëzakonisht të dobishme në jetën e përditshme të njerëzimit.

“Në pesë deri në 10 vitet e ardhshme, AI dhe të mësuarit të veçantë do të mundësojë robotët për të bërë disa nga detyrat themelore të lodhshme dhe kohë-konsumuese që ne bëjmë çdo ditë,” tha Matt Murphy,  “Për shembull, unë mund të shoh një botë ku robotët pastrojnë shtëpitë tona, bëjmë lavanderi dhe madje shëtisin me qen”.

Analistë të tjerë, si bashkë-themelues thanë se ata e shohin AI në skaj të revolucionimit të aktiviteteve të njohura, të tilla si drejtimit të makinës.”Dominimi i dukshëm i ardhshëm lidhet me marrjen e një gjëje që bëjmë gjatë gjithë kohës që ka rregulla të përcaktuara mirë – drejtimin dhe automatizimin e saj”, tha Wilson.

Wilson parashikoi gjithashtu që AI mund të përdorej nëpër  restorante, për shembull, të vendoste se cila muzikë duhet të luhet në bazë të interesave të mysafirëve të pranishëm. AI mund edhe të ndryshojë pamjen e sfondit bazuar në atë që teknologjia parashikon bazuar në preferencat estetike të turmës.

Dhe nëse kjo nuk është e mjaftueshme për ju, Rahnama parashikoi se AI do të marrë teknologjinë dixhitale nga forma dy-dimensionale, e mbyllur në ekran, në të cilën njerëzit janë mësuar. Në vend të kësaj, ndërfaqja primare e përdoruesit do të bëhet mjedisi fizik që rrethon individin.

“Ne kemi mbështetur gjithmonë në një ekran dy-dimensional për të luajtur një lojë ose për të bashkëvepruar me një faqe interneti ose për të lexuar një e-libër,” tha Rahnama. “Çfarë do të ndodhë tani me AI dhe një kombinim i [Internet of things] është se shfaqja nuk do të jetë ndërfaqja kryesore – mjedisi do të jetë.

 

3.Çfarë do të thotë AI për punonjësit?

Me të gjitha këto raste të reja të përdorimit të AI-së vjen pyetja e frikshme nëse makinat do t’i detyrojnë njerëzit drejt vjetërimit. Juria është ende jashtë; disa ekspertë e mohojnë me forcë se AI do të automatizojë kaq shumë punë që miliona njerëz e gjejnë veten të papunë, ndërsa ekspertë të tjerë e shohin atë si një problem në nevojën urgjente për një zgjidhje.

“Struktura e fuqisë punëtore po ndryshon, por unë nuk mendoj se po zëvendëson vendet e punës,” tha Rahnama. “Kjo na lejon të vërtetë të krijuar një ekonomi të bazuar në dije dhe të levave se për të krijuar automatizimi më të mirë për një formë më të mirë të jetës. Ajo mund të jetë pak teorike, por unë mendoj se në qoftë se ju duhet të shqetësohen për AI dhe robots është zëvendësimi punët tona, ndoshta algoritmet që zëvendësojnë punët si analistët e biznesit, menaxherët e fondeve dhe avokatët “.

Wilson tha se zhvendosja në sistemet e bazuara në AI ka të ngjarë që ekonomia të shtojë vende pune që synonin të lehtësonin tranzicionin.

AI do të krijojë më shumë pasuri se ajo shkatërron”, Wilson tha se, “por kjo nuk do të shpërndahet në mënyrë të barabartë, sidomos në fillim. Ndryshimet do të ndihet të lehta dhe jo hapur. [Për shembull,] një kontabilist i taksave nuk do të  marrë një ditë një flet pushimi nga puna dhe do të takohet me robotin që tani është duke shkuar për t’u ulur në tryezën e tij. Përkundrazi, herën tjetër kontabilist taksave aplikon për një punë, ajo do të jetë pak e vështirë për të gjetur një të tillë. ”

Wilson tha se unë parashikoj se AI në vendin e punës do të fragmentojë rrjedhën e punës së gjatë, duke krijuar shumë punë njerëzore për të ndihmuar në integrimin e këtyre punëve së bashku. Ekspertët e tjerë, si Husain, thanë se nuk janë të sigurt se ku do të vijnë vendet e reja të punës, kur AI të bëhet më i kudondodhur.

“[Në të kaluarën] ka pasur mundësi për të lëvizur nga bujqësia në prodhim në shërbime,” tha Husain. “Tani, nuk është kështu, pse? Industria është plotësisht e robotizuar dhe ne shohim se automatizimi ka më shumë kuptim ekonomikisht”.

Husain vuri në dukje vetë-drejtuesit AI si Siri apo Cortana si shembuj, si duke deklaruar se Permiresimi në këto teknologji, përdorimi i gjerë sa më shumë që mund të eliminojë 8 milionë vende pune vetëm në SH.B.A.

“Kur të gjitha këto punë të fillojnë të shkojnë larg, duhet të pyesim: ‘Çfarë është kjo që na bën të frytshëm? Çfarë do të thotë produktiviteti?'”, Tha Husain.  Ne duhet të vërtetë të mendojnë për këtë dhe vendos atë që na bën të frytshme dhe se çfarë është vlera e njerëzve në shoqëri. Ne duhet të kemi këtë diskutim dhe duhet sa më shpejt, sepse teknologjia nuk do të presë për ne. ”

Nëse është rozë apo shkëmbore, e ardhmja po vjen shpejt dhe AI ​​me siguri do të jetë pjesë e saj. Teksa zhvillohet kjo teknologji, bota do të shohë fillimet e reja, aplikimet e shumta të biznesit dhe përdorimet e konsumatorit, si dhe zhvendosjen e vendeve të punës dhe krijimin e të gjitha vendeve të reja. Së bashku me Internet of Things, Inteligjenca artificiale ka potencial për të rikthyer në mënyrë dramatike ekonominë, por ndikimi i tij i saktë mbetet për t’u parë.

 

PËRGJIGJU