SHPËRNDAJE

Gjatë disa viteve të fundit, ka pasur një ndryshim të pabesueshëm ndaj cloud computing. 78% e bizneseve në Mbretërinë e Bashkuar tashmë kanë disa nga shërbimet e tyre të IT në cloud dhe 63% kanë plane për të lëvizur të gjithë operacionet e tyre në cloud computing para fundit të dekadës.

Nuk është për t’u habitur, duke marrë parasysh përfitimet ekzistuese që sjell teknologjia cloud. Por këto përfitime janë me të vërtetë vetëm maja e ajsbergut; çdo gjë në sferën e IT-së lëviz me një ritëm dhe zhvillimet e reja po ndodhin gjatë gjithë kohës. Pra, nëse reja nuk ju ka tunduar akoma, parashikimet tona prej shtatë syve që ndodhen rreth qosheve, mund t’ju bëjnë të mendoni përsëri.

Cilat janë përfitimet aktuale të cloudit?

Një nga atraksionet më të mëdha të cloudit është shkallëzimi i saj. Duke qenë në gjendje të hyni sa më shumë fuqinë e performancës siç është e nevojshme për të drejtuar operacionet tuaja dhe pastaj të jeni në gjendje të shkurtoheni në kohë më pak të zënë, përmirësoni masivisht kapacitetin, efektivitetin e kostos dhe efikasitetin për çdo kompani. Kjo është veçanërisht e vërtetë për kompanitë më të vogla që përfitojnë nga reja për të konkurruar më shumë në mënyrë të barabartë me rivalët më të mëdhenj.

Të jesh në gjendje të futesh në një rrjet të tërë serverësh për të shfrytëzuar CPU-në, RAM-in, bandwidthin dhe ruajtjen e tyre, nuk i lejon vetëm bizneset të përballen me majat e trafikut – u jep atyre burime për të analizuar Big Data dhe për të drejtuar një mori aplikimesh të fuqishme. Si rezultat, ata kanë performancë më të mirë të IT-së dhe operacione të përmirësuara, duke i ndihmuar ata që të jenë më konkurrues në treg.

Shtojeni kësaj rritja e sigurisë (të gjitha të dhënat ruhen në mënyrë të sigurtë në rrjet), rimëkëmbja e lehtë e fatkeqësive dhe kursimet e bëra nga nuk kanë nevojë të investojnë në harduer, softuer dhe mirëmbajtje ose të paguajnë për stafin ose shpenzimet e energjisë. tërheqje që ka reja.

Por si do të transformohet cloud në të ardhmen?

1. Më shumë disponueshmëri për aplikim në Cloud

Cloud është bërë një bandwagon dhe të gjithë po hedhin në të – dhe kjo është e vërtetë për zhvilluesit. Në vitet e ardhshme, do të shohim një shpërthim të teknologjisë së re të aplikacioneve për cloud ashtu siç pamë një përhapje në aplikacionet për telefonat celularë dhe tabletët. Shumica e softuerit të ri që prodhohet është krijuar për përdorim në cloud dhe përditësimet për softuerët ekzistues janë gjithnjë e më të pajtueshëm me cloud – MS Outlook është një shembull kryesor. Sipas “Global Technology Outlook” të IBM-së, rreth 48 milionë aplikacione do të jenë në dispozicion në re deri në fund të vitit 2016 – duke e bërë migrimin më të lehtë dhe më tërheqës.

2. Rritja dhe besueshmëria në treg

Tregu i cloudit pritet të rritet ndjeshëm gjatë pjesës tjetër të dekadës. Sipas indeksit të Cisco Visual Networking, aplikacionet cloud do të përbëjnë 90% të totalit të trafikut global të të dhënave mobile deri në 2019 dhe trafiku i lëvizshëm i cloud do të jetë rritur njëmbëdhjetë fish nga 2014 në 2019 – kjo është një normë e përbërë vjetore e rritjes prej 60%.

Sipas Goldman Sachs, tregu i infrastrukturës dhe platformës së re do të rritet me një normë vjetore prej gati 20% nga viti 2015 deri në vitin 2018, më shumë se dyfishimin e madhësisë së tij nga 21B në 43B. Përveç kësaj, investimet globale në aplikacionet e ndërmarrjeve do të rriten me 7.5% për të arritur më shumë se 200B $ në 2019 me migrimin e reve që të jetë piloti primar i shitjeve të reja të aplikacioneve.

Ndërsa tregu zgjerohet, ka gjasa që do të ketë konkurrencë më të hapur dhe më të besueshme ndaj gjigantëve globalë që dominojnë tregun e reve. Aktualisht, Amazon, Microsoft, IBM dhe Google kanë më shumë se gjysmën e tregut për veten e tyre, megjithatë, parashikohet që konkurrenca midis një numri në rritje të kompanive më të vogla dhe më inovative do të çojë në një gamë më të gjerë të shërbimeve dhe standardeve më të mira .

3.Adoptimi i cloud-it hybrid 

Një fushë tjetër e cila gjithashtu do të shohë zgjerimin është në përdorimin e një cloudi hibrid. Një cloud hibrid është një shërbim IT i integruar që punëson si një cloud privat dhe publik; secili kryen veprime ekskluzive. Shpesh, cloud private përdoret për operacione më të sigurta, të tilla si trajtimi i të dhënave personale, ndërsa cloud publik përdoret për operacione që kërkojnë shkallëzim, siç është trajtimi i trafikut të internetit ose analiza e të dhënave të mëdha. Sipas raportit të vitit 2016, ‘82% e bizneseve kanë një strategji cloud hibride ‘.

4. Perspektiva e inovacionit

Ritmi i inovacionit në zhvillimin e softuerit cloud është i shpejtë. Aty ku përditësimet e softuerit në sistemet e lokaleve ishin të rralla, në cloud ato janë shumë më të shpeshta, me çdo përditësim që jep funksionalitet të ri, shpejtësi më të madhe ose siguri më të mirë. Një nga drejtuesit e mëdhenj për inovacion është kur përdoruesit e softuerëve u lejojnë zhvilluesve të monitorojnë se si e përdorin programin. Kjo u mundëson atyre të analizojnë të dhënat dhe të zhvillojnë inovacione softuerike që ndërmarrjet dëshirojnë.

Një tjetër veçori inovative është se softueri cloud mund të krijohet në një mënyrë që lejon përdoruesit të zgjedhin veçoritë që ata duan të instalojnë ose jo. Duke u mundësuar kompanive që të personalizojnë konfigurimet dhe shtesat e softuerit, ato mund të sigurojnë që të kryejnë në mënyrë optimale në sistemin e tyre.

Për përdoruesit e cloud, risia ka më shumë gjasa të vijë nga aftësia e tyre e re për të analizuar të dhënat e mëdha. Kjo do t’i ndihmojë ata të kuptojnë më mirë klientët, produktet dhe tregun e tyre, duke i ndihmuar ata që të krijojnë produkte dhe shërbime të reja dhe më të mira shumë më shpejt.

5. Lidhja masive dhe inteligjente mobile

Me fuqinë e madhe dhe kapacitetin e re, lidhja masive dhe inteligjente e telefonisë celulare është diçka që çdo kompani mund të ketë qasje. Si rezultat, kompanitë mund të prodhojnë produkte që i shërbejnë një numri të madh njerëzish në mënyra inteligjente. Mendoni vetëm të hani, Tinder, Spotify, Uber.

Ajo që cloud është veçanërisht e mirë, po u jep kompanive më të vogla potencialin për t’i sjellë këto aplikacione në treg vetë. Pa skalabilitetin e re, zhvilluesit e aplikacioneve fillestare do të duhet të investojnë shumë në burimet e IT përpara nisjes, gjë që mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme për një kompani të re me një produkt të paprovuar. Alternativa tjetër do të ishte shitja e inovacionit të tyre. Fakti që cloudi e bën aksesin në lidhje me masën dhe lidhjen inteligjente me kosto efektive, padyshim do të çojë në zhvillimin e aplikacioneve shumë më të mëdha në të ardhmen sesa që ne kemi parë për momentin.

6. Sfida e “Internet of Everything”

Internet of everything, sipas Cisco, është “bashkimi i njerëzve, procesit, të dhënave dhe gjërave për të bërë lidhjet në rrjet më relevante dhe më të vlefshme se kurrë më parë, duke e kthyer informacionin në veprime që krijojnë aftësi të reja”.

Elementet e ndryshme të internetit të gjithçkaje janë tashmë këtu. Internet of things(IoT), pajisjet e mençura që mbledhin dhe shkëmbejnë të dhëna, tashmë kanë filluar të përshkojnë jetën tonë të përditshme (kontroll inteligjent të qasjes në vendet e punës, matësit e zgjuar për gaz dhe energji etj.). Ne gjithashtu kemi, në cloud, kapacitetin për të përpunuar këto të dhëna. Prandaj, sfida është në zhvillimin e aplikacioneve që mund të analizojnë të dhënat dhe në krijimin e një rrjeti që mund t’i lejojë të gjitha pajisjet e ndryshme të komunikojnë në mënyrë efektive.

Një shembull se si mund të funksiononte Internet of everything është autostrada e zgjuar e Britanisë së Madhe. Këto përdorin një sistem të quajtur MIDAS (Motorway Incident Detection and Automatic Signalling) për të ndjekur rrjedhën e trafikut dhe shpejtësinë mesatare dhe për të vendosur shenja të ndryshueshme të mesazhit dhe kufijtë e shpejtësisë. Kjo kryesisht bëhet duke përdorur sensorë, me pak ndërhyrje njerëzore. Të dhënat e mbledhura po ashtu janë të përbashkëta me kompanitë satnav për të paralajmëruar drejtuesit e problemeve të mundshme në udhëtimet e tyre.

Mundësitë e tregut për kompanitë që përdorin internetin e gjithçkaje janë të mëdha, por vetëm informatika cloud mund t’u japë atyre kapacitetin e nevojshëm për ta bërë atë të suksesshëm.

7. Cloud computing ose fog networking?

Ndërsa zhvillohet Internet of things, sasia e të dhënave të grumbulluara do të rritet në mënyrë eksponenciale. Si rezultat, risi tashmë po ndodh për të parë mënyrat më efektive për të trajtuar sasi të tilla të mëdha informacioni.

Mënyra përpara është rrjetëzimi “fogging” ose mjegull, ku ruajtja dhe përpunimi i të dhënave, në vend që të bëhet vetëm në cloud, ndahet midis cloud dhe pajisjes së zgjuar. Duke bërë këtë, zvogëlon sasinë e të dhënave që duhet të transferohen në cloud, duke përmirësuar kështu efikasitetin, duke reduktuar vonesën dhe duke ndihmuar me sigurinë dhe përputhjen e të dhënave.

Që fogging të funksionojë në mënyrë efektive, padyshim duhet të jetë inovacione në teknologjinë e zgjuar që përdoret në IOT; pajisjet nuk do të duhet vetëm të mbledhin dhe të dërgojnë informacione, por gjithashtu do të duhet të jenë në gjendje të ruajnë dhe përpunojnë gjithashtu. Përveç kësaj, mund të ketë nevojë për mënyra alternative të transferimit të të dhënave në mes të pajisjeve për të siguruar që pajisjet e internetit janë të shpejtë sa të jenë të përdorshme.

 

Nga leximi i këtij artikulli duhet të keni një kuptim më të mirë se si rruga vazhdon të zhvillohet dhe se si ata që kanë emigruar në të do të përfitojnë prej saj në të ardhmen. Ju gjithashtu do të kuptoni pse kaq shumë biznese po e miratojnë atë, duke marrë parasysh përfitimet e mundshme që mund të ofrojnë.

Nëse po shqyrton lëvizjen e operacioneve të biznesit në cloud, hidhni një sy në paketat tona hosting cloud.

PËRGJIGJU