SHPËRNDAJE

Cloud hosting është po aq i sigurt sa çdo stil tjetër hostimi. Megjithatë, ndonjëher kemi mendim të gabuar për këtë shërbim për shkak të kritikave të teknologjive të virtualizuara në të kaluarën . Kur gjërat filluan të lëviznin drejt cloud-it, ishte shumë frikë lidhur me këtë teknologji të re, pasi bizneset nuk mund të dilnin me idenë se nuk kishin të dhënat  dhe ruajtjen e tyre “në shtëpi”.

Sidoqoftë, tani që cloud ka shkuar ka shumë popullaritet, ato kritika janë bërë gjë tjetër veçse një gjë e së kaluarës. Sot ne mbështetemi në disa teknologji të ndryshme që jetojnë në cloud, dhe hosting jonë nuk është aspak ndryshe nga të tjerët.

Më poshtë po shqyrtojmë çështjet kryesore që lidhen me sigurinë e cloud hosting dhe nxjerrim në pah avantazhet e sigurimit të mbajtjes së faqes suaj në cloud. Kështu që më në fund mund t’i përgjigjesh pyetjes: a është cloud hosting i sigurt?

Image result for cloud hosting

Kuptimi i Cloud Hosting Security

Pjesa më e madhe e shqetësimit në lidhje me sigurinë e cloud hosting dhe platformave të tjera cloud kishte të bënte me skepticizmin fillestar mbi ndryshimin e teknologjisë dhe jo vetë teknologjisë. Koha na ka treguar se cloud është maturuar dhe me atë teknologji, maturimi ka ardhur në nivele të përmirësuara të sigurisë.

Kur kërkoni në një mjedis tradicional të serverit, skedarët e faqes tuaj ruhen në një vend të caktuar fizik të serverit. Me cloud-in, dosjet e faqes tënde shpërndahen dhe marrin vende të shumta virtuale të serverit që lidhen me serverët fizikë.

Në kushtet e sigurisë së përgjithshme, cloud hosting aktualisht ka një shtresë shtesë sigurie. Ju keni masat tuaja të sigurisë fizike për të mbrojtur datacenter fizik nga të qenit të hackuar ose të dëmtuar. Tjetra, ju keni një shtresë sigurie në vetë serverin fizik. Së fundi, me cloud hosting ju keni një shtresë shtesë të sigurisë që mbron rrjetin virtual dhe izolon mjedisin tuaj të cloud hosting.

Megjithatë, jo të gjithë strehuesit e cloud krijohen të barabartë në masat e tyre të sigurisë. Siguria e përgjithshme e çdo platforme të re ka të bëjë me mënyrën se si zbatohen protokolle të caktuara të sigurisë. Për shembull, mund të keni një server cloud shumë të pasigurt në të njëjtën mënyrë që mund të keni një server të pasigurt të dedicated hosting .Nuk është teknologjia themelore, por si është zbatuar.

Image result for cloud hosting

A është Cloud Hosting i Sigurt?

Ka disa kundërshtime të ndryshme ndaj sigurisë së përgjithshme të cloud hosting. Ne i shqyrtojmë ato më poshtë dhe ilustrojmë se si është  cloud hosting në të vërtetë i kapërcen këto pengesa të sigurisë.

1. Efekti i keq i “fqinjit”

Një çështje e zakonshme e sigurisë ka të bëjë me çështjen e multi-tenant cloud hosting . Kjo është kur disa makina të ndryshme virtuale po përdorin të njëjtin hapësirë ​​të dedikuar fizike të serverit. Këto rrjete virtuale të makinave janë ato që përbëjnë ambientin tuaj cloud.

Ideja është që një faqe e vetme e pasigurt ose e mbingarkuar në rrjet, mund të kompromentojë vendet e tjera. Megjithatë, ekzistojnë protokolle të shumta të sigurisë në vend si izolimi i VM, i cili plotësisht izolon rrjetin tuaj virtual nga të tjerët në të njëjtën makinë. Kjo do të thotë që të dhënat tuaja janë të sigurta, të mbrojtura dhe nuk mund t’i qasen askush përveç jush.

2. Humbja e përgjithshme e kontrollit të të dhënave

Humbja në dukje e kontrollit mbi vendndodhjen e të dhënave tuaja duket të jetë një kundërshtim i madh për cloud hosting. Shpërndarja e ruajtjes së informacionit tuaj në një sistem cloud të palës së tretë mund të duket pak e frikshme. Sidoqoftë, shumica e ofruesve të shërbimit hosting në internet sot veprojnë me këtë kuptim dhe e kanë ndërtuar sistemin e tyre rreth sigurimit të transparencës dhe sigurisë rreth të dhënave të përdoruesit. Kjo ju lejon të mbani përgjegjësi për të dhënat tuaja, duke mos pasur nevojë të menaxhoni gjithçka vetë.

 

3. Rreziqet Kryesore të Sigurisë në Cloud Hosting

Ashtu si format e tjera të hostimit ka dobësi të caktuara, duhet të jeni të vetëdijshëm. Siguria kurrë nuk do të jetë e përsosur. Kur krahasohet me hosting tradicionale, cloud ofron një pikë qasje universale, që do të thotë që protokollet e sigurisë duhet të jenë edhe më të rrepta. Megjithatë, ekzistojnë dobësi.

Më poshtë do të gjeni llojet kryesore të çështjeve të sigurisë që kërcënojnë mjediset e cloud hosting. Ju do të vini re se ata janë shumë të ngjashëm me mjediset tradicionale të hostimit:

Sulme DDoS: Është e vështirë për të ndaluar sulmet DDoS, por ju mund të bëni çmos për të mbrojtur faqen tuaj me një zgjidhje si SiteLock ose shtesa të tjera të sigurisë.

Shkeljet e të dhënave. Shkeljet e të dhënave mund të ndodhin për shkak të mungesës së autentifikimit me dy faktorë. Duke përmirësuar fjalëkalimet dhe duke përmirësuar procesin e autentifikimit të përdoruesit, kjo mund të shmanget.

Malware. Scripts malware mund të injektohen në cloud tuaj hosting dhe mund të jenë mjaft shkatërruese në lidhje me të dhëna të ndjeshme. Megjithatë, përdorimi i softuerit si SiteLock do t’ju ndihmojë të mbroheni edhe nga kjo.

Humbja e të dhënave. Meqenëse të dhënat janë të ruajtura në distanca të gjata ju mund të përballeni me rrezikun që një qendër datash të hiqet ose të shkojë jashtë linje, për shkak të shkaqeve natyrore. Në mënyrë tipike, ky rrezik mund të zbutet me anë të rezervave të rregullta të ruajtura në vende të ndryshme.

Benefitet e sigurisë në Cloud Hosting

Përdorimi i cloud hosting në fakt mund të përfundojë duke ju ofruar fleksibilitet, siguri dhe përfitime të tjera cloud. Duke marrë hosting-in e faqes suaj në re, ju mund të mbroni faqen tuaj edhe më shumë sesa duke përdorur një host standard.

Problemet e harduerit nuk janë më një jçështje. Me cloud hosting, nëse ka një problem me serverin fizik, ose keni nevojë të shtoni më shumë memorie ose të bëni përmirësime, mund ta bëni këtë pa ndonjë joproduktive duke e drejtuar faqen tuaj nga një server tjetër virtual.
Një server i infektuar nuk do të ulë poshtë faqen tuaj. Në të njëjtën linjë të të menduarit nëse një server fizik bëhet i kompromentuar kjo nuk do të sjellë poshtë faqen tuaj. Faqja juaj do të jetë thjesht ngarkuar nga një burim tjetër dhe i izoluar nga çështja.
Mirëmbajtja e të dhënave në faqen e internetit menjëherë. Pasqyrimi i faqes së internetit do të ketë versione të njëkohshme të faqes suaj të pranishme në servera të ndryshëm. Kjo ndihmon për të përmirësuar sigurinë e përgjithshme të sitit tuaj dhe tepricën e saj.

Shpresojmë, ky post ju ka dhënë një pamje më të mirë të çështjeve kryesore që lidhen me sigurimin e cloud hosting.

PËRGJIGJU