SHPËRNDAJE

Teknologjia Blockchain zakonisht është e lidhur me Bitcoin dhe cryptocurrencies të tjera, por kjo është vetëm maja e ajsbergut. Disa njerëz mendojnë se Blockchain mund të përfundojë duke transformuar një numër të industrive të rëndësishme, nga kujdesi shëndetësor deri në politikë.

Kjo teknologji pritet që në të ardhmen të jetë një nga mënyrat më efketikve për parandalimin e mashtirmit dhe sigurimit të një sigurie të lartë.Me poshtë do teë trajojtmë disa nga rastet e përdoritmit të ksaj teknlogjie që kosiderohet si e ardhmja.

 

1.Identiteti

Le të fillojmë me me kartat e identitetit, shënjat dhe gjërat.  Ju e dini për printerët 3D apo jo? Si i verifikoni ato? Disa organizata ofrojnë shërbim online të verifikimit. Ju mund të skanoni kartën ose shënoni numrin dhe të verifikoni nëse është autentik. Por, kjo mund të jetë e kushtueshme, ju duhet të paguani për cloud-in. Me Blockchain ju nuk keni për të ndërtuar infrastrukturën tuaj të identitetit, ju mund të përdorni Ethereum Open Blockchain për të ruajtur detajet e identitetit. Çdokush që dëshiron të verifikojë vetëm duhet të bëj kërkesë për tu hapur  Blockchain.Rezultate imazhesh për identity cards profesional

 

2.Noteria

Shumica e të dhënave tuaja të pronësisë ruhen në librat e llogarive dhe ruajteve të të dhënave. Këto libra janë lehtësisht të manipulshme , çka është me rrezik. Të dhënat mbi Blockchain nuk mund të ndryshohen. Në një Blockchain ka dy gjëra. Një bllok dhe një zinxhir. Në një nivel shumë të lartë, ajo është vetëm një zinxhir i blloqeve. Meqenëse është brenda kompjuterëve, ne mund të përjashtojmë gjërat fizike. Këtu informacioni dixhital ndahet në blloqe dhe lidhet së bashku. Për shembull, konsideroni blloqet e mëposhtme, secili përfaqëson një vend. Secili prej tyre përmban emrat e qytetit të vendit përkatës.

Prisni, ka diçka më shumë. Secila nga këto blloqe ka diçka që quhet hash. Një hash është një grup karakteresh (p.sh. “1hi515AHA5H”). Hash rrjedh nga informacioni që gjendet në bllok. Blloku i U.S.A ka qytete si Nju Jork, Los Anxheles dhe Çikago. Kështu që hash do të ishte diçka si “NYLAC” (teknikisht kjo nuk është rasti, por ju merrni si ide).

Çdo bllok i njëpasnjëshëm do të përmbajë hashun e bllokut të mëparshëm. Kjo është ajo që i lidh ata së bashku (Forca). Nëse dikush e dëmton bllokun e parë për të shtuar qytetin Boston. Hashta e re bëhet “NYLACB”. Megjithatë, blloku i suksesshëm i Indisë ka ruajtur tashmë hashin si “NYLAC”. Kjo mospërputhje do të thyejë zinxhirin. Pra, qëllimi i hash është të sigurohemi që askush nuk doa ta tronditë. Pika që unë jemi duke u përpjekur të themi është se  nuk mund të ngacmohen shënimet tuaja. Nëse do veprohet, ju do ta dini.

 

3.Asetet dixhitale

Shpresoj të keni dëgjuar për ICO-të (Checkout TravelChain). Është një mënyrë e re për të rritur investimet. Kushdo diku mund të bëhet investitor. Kur dikush investon në kompaninë tuaj ju duhet t’i jepni diçka mbrapa drejtë? Ashtu si aksione apo aksione? ICO ofrojnë një aset dixhital të quajtur token. Këto argumentet do të ruhen në portofolin tuaj Blockchain (Checkout Coinbase). Ju do të jeni në gjendje të përdorni këto argumenta për të paguar shërbimet e kompanisë ose t’i shkëmbeni ato në një datë të mëvonshme kur rritet vlera e tij.

Rezultate imazhesh për digital assets

4.Kontratat e zgjuara

Le të marrim një shembull për ta demostruar më mirë.

Mark nuk e ka paguar qiranë e tij për pesë muaj. Kur Sara e pyet, ai premton të paguajë më vonë. Ajo është e pafuqishme. Nuk mund të përballojë një avokat. Gjykatat marrin tetë muaj deri në gati një vit për të zbatuar veprimet. E vetmja mundësi është të bindësh Markun.

Biznesi i Joe .

Joe është një biznesmen. Ai bën biznes me korporata të ndryshme në baza të shpeshta. Disa muaj më parë ai nënshkroi një kontratë me një shitës me pakicë. Edhe pse kushtet e kontratës janë përmbushur. Shitësi me pakicë refuzoi të paguante. Këta njerëz përfitojnë nga sistemi ligjor dhe e bindin Joe-in të paguajë më pak. Joe kishte përvoja të tilla më parë. Në disa raste, ai shkoi në gjykatë. Koha dhe paratë që i kishte shpenzuar i kushtonin atij fitimet e tij.

Si mund ta ndihmojmë Sara dhe Joe?

A e kemi zgjidhur këtë problem tjetër? Në rastin e Sara, duhet të bëjmë Markin të paguajë qiranë çdo muaj. Një shkak i bazuar në kohë. Aplikacioni juaj i kalendarit përdor shenja të tilla për t’ju dhënë njoftime për ngjarjet e paracaktuara.

Në rastin e Joe-it, sapo të përmbushen kushtet e marrëveshjes, pala tjetër duhet të paguajë. Merrni parasysh kohën e fundit që keni blerë një ebook nga Amazon. Amazon do ta dorëzojë atë vetëm pasi të jetë konfirmuar pagesa.

Çështja është që programet kompjuterike të zbatojnë udhëzime të tilla në mënyrë konsistente. E bëri kur klikuat në këtë artikull, zbriti poshtë, etj. Për të ndihmuar Sara, ne kemi nevojë për të kthyer marrëveshjet e kontratës në kod.

Pseudo-Kodi  i kontratës së zgjuar midis Sarës dhe Markut

Nëse data e sotme është 30 dhe qiraja nuk paguhet atëherë
Transfero $ 500 nga llogaria e Markut në llogarinë e Sara

Por ku e vendosim këtë kod? Duhet të vendoset në kompjuterët e të gjitha palëve të përfshira. Banka Sara dhe Mark do të jenë pjesë e një rrjeti privat Blockchain. Joe dhe Sara do të nënshkruajnë një kontratë të koduar (a.k.a kontratë të zgjuar/smart contract). Pastaj është vendosur në rrjet. Banka Mark dhe Sara do të kenë një kopje. Më 30 të çdo muaji, kur orën 12:00. Shuma e rënë dakord merr transferuar nga llogaria e Markut në llogarinë e Sara. Joe filloi të përdorë kontrata të zgjuara për të detyruar klientët e tij që të paguajnë shumën e rënë dakord.

Imazh i ngjashëm

Sara është e lumtur sepse ajo nuk duhet të besojë në pëlqimin e Markut për të transferuar qiranë. Joe është i kënaqur sepse ai nuk duhet të shkojë në një gjykatë për drejtësi. Në vend të kësaj, ai mund t’i shpenzojë këto përpjekje për të rritur biznesin e tij.

4.Votimi Dixhital

Mos harroni se herën e fundit keni qëndruar në një radhë për të votuar? Çka nëse mund ta bëni në shtëpi? Problemi më i madh me votimin online është siguria e tij. Votat mund të ndryshohen ose hakerët mund të zbulojnë se për kë keni votuar. Blockchain mund të bëjë votën tuaj anonime dhe të sigurojë siguri më të mirë. Meqenëse pjesëmarrja e votuesve në botë është e ulët, votimi dixhital mund të sjellë më shumë pjesëmarrës.

Rezultate imazhesh për digital voting

5.Memoria e Shpërndarë

Aktualisht përdorni shërbime si Gdrive, Dropbox për të ruajtur skedarët tuaj. Problemi është që ju duhet të besoni atyre se ata nuk do të përgjojnë në të dhënat tuaja. Qeveritë mund t’i detyrojnë ata të zbulojnë të dhënat nëse kërkohet. Në të dhënat Blockchain është decentralizuar ruajtur në kompjuterët e ndryshëm në rrjet me encryption të lartë. Kjo mund të zvogëlojë shpenzimet. Nëse ke një hapësirë të tepërt në kompjuterin tënd, mund të marrësh me qira kapacitetin tuaj të tepërt të ruajtjes. Storj është një shembull. Po, Airbnb ose një Uber për memorie dixhitale.

PËRGJIGJU