SHPËRNDAJE

Zgjedhja e një emri domain është hapi i parë në nisjen e faqes suaj të ëndrrave. Megjithatë, zgjedhja e emrit të përsosur të domain-it mund të jetë një proces i gjatë. Ju keni shpenzuar kohë duke menduar gjatë emrat e domain-it, dhe më në fund keni gjetur një të përsosur. Ju shkoni për të regjistruar domain tuaj dhe vini re se ajo tashmë është regjistruar. Kjo nuk duhet të jetë fundi i rrugës. Ju mund të kuptoni se kush është pronari i domenit dhe të merrni kontaktin për të parë nëse ata do të jenë të gatshëm ta shesin atë. Ju mund të paguani pak më shumë sesa të regjistroni një domain të ri, por marrja e asaj domain perfekt mund të jetë e vlefshme. Më poshtë do të mësoni përfitimet e zbulimit të zotëruesit të një emri domain-i dhe si ta bëni pikërisht këtë.

 

Pse njerëzit blejnë Domain?

Shumë njerëz blejnë domaine pa i përdorur ato. Nëse keni gjetur një domain që është i regjistruar, por faqja është bosh ose ka një landing page të ofruar nga një kompani hosting, atëherë ekziston një shans i fortë që domain është në dispozicion për blerje. Në disa raste, ju do të jeni në gjendje të blini faqen në tërësi, edhe nëse është ndërtuar tashmë. Ndoshta pronari vendosi të lëvizë mbi projekte të tjera dhe nuk e ka përditësuar vendin në mjaft kohë. Nëse është kështu, duhet të prisni që të paguani pak më shumë, por nëse nivelet e trafikut janë të ulëta, numri nuk do të jetë i çuditshëm.

Përfitimet e të diturit se kush e zotëron një domain?

Para se të jesh procesi i gërmimeve për të gjetur pronarin e një emri domain, është e rëndësishme të kuptosh pse po e bën. Të jesh në gjendje të shohësh se kush zotëron një emër domain mund të jetë shumë i dobishëm për disa arsye:

1. Për të marrë kontakt me një pronar domain

Nëse dëshironi të blini një domain që është regjistruar, atëherë do t’ju duhet të kontaktoni me pronarin. Duke gjetur se kush është pronari ju mund të hetoni në lidhje me blerjen e emrit të domain.

2. Për të zbuluar kohën ideale për të arritur

Duke përdorur informacionin WHOIS ju do të mund të shihni kur një domain po skadon. Kjo mund të të ndihmojë në kohën e ofertës suaj, kështu që mund të arrish me një ofertë të drejtë përpara se domain të skadojë ose duhet të rinovohet.

3. Korrigjoni informacionin tuaj

Nëse tashmë keni regjistruar një emër domain në të kaluarën, atëherë mund të dëshironi të verifikoni se informacioni i emrit të domain-it është i saktë. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni blerë domainet me qëllim të shitjes së tyre gjatë rrugës.

Si të gjeni se kush ka një emër domain?

Gjetja e një informacioni të pronarit të domenit nuk është aq e vështirë. Për ta bërë këtë, do të përdorim faqen e internetit të quajtur WHOIS. Kjo faqe në thelb përgjigjet pyetjes: kush zotëron një emër të caktuar domain ose adresë IP? Sa herë që dikush regjistron një emër domain-i, ata duhet të sigurojnë informata relevante për kontakt. Për të kryer një lookup të fushës drejtohuni në sitin: https://whois.icann.org/en, dhe futni emrin e domain-it që dëshironi të kërkoni.

find out who owns a domain name

Për sa kohë që pronari i domenit nuk po përdor një shërbim privat ose shërbim të mbrojtjes së domain-it për të mbrojtur informacionin e tyre, atëherë do t’ju jepet informacioni i duhur i kontaktit. Zakonisht, do të gjeni informacione si:

  • Ku e regjistruan domenin e tyre?
  • Adresa e e-mailit të pronarit dhe numri i telefonit
  • Data e skadimit të domain-it
  • Kur domaini u regjistrua

Ju do të gjeni më shumë informacione, por elementët e mësipërm do të jenë më të dobishme për ju.

Kam gjetur pronarin e domain-it, tani çfarë?

Nëse jeni ende të interesuar për të bërë një ofertë për emrin e domain-it, atëherë do të keni disa opsione të ndryshme. E para është të arrihet tek pronari përmes emailit dhe duke shprehur interes në blerjen e emrit të domain-it. E dyta është duke përdorur një ndërmjetësi të emrit të domain-it, i cili do të merret me procesin e negocimit dhe transferimit për ju. Ka shërbime si Sedo, i cili do të merret me tërë procesin në emër tuaj për një pagesë, ose mund të përdorni mjetin e domain të WEBHOST.AL dhe të vendosni një ofertë direkt përmes faqes. Në rastet kur informacioni i pronarit të domenit është fshehur, bast juaj më e mirë është që të kontaktosh nëpërmjet formularit të kontaktit të faqes.

Shpresojmë, ju keni një kuptim më të mirë se si mund të përdorni funksionin e kërkimit të Whois për të gjetur pronarin e një emri domain. Nëse futeni në një pronar domain-i i cili ose nuk është i gatshëm të shesë domenin ose po kërkon shumë, kjo do të thotë se është koha për të shkurtuar humbjet tuaja dhe për të vazhduar kërkimin tuaj në domen. Me qindra mijëra emra potencialë të domain-it ende të disponueshëm, dhe një mori zgjerimi të emrave të domain-it për të zgjedhur nga ju jeni i detyruar të gjeni sferën e duhur për nevojat tuaja.

PËRGJIGJU